Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

De verschillende soorten motoren: Een gids voor beginners.

Misschien heb je net je motorrijbewijs in je zak en weet je niet goed waar te starten. Of heb je al wat kilometers op je teller en ben je op zoek naar iets helemaal anders. Wat je situatie ook is: je moet heel wat in overweging nemen wanneer je een nieuwe motorfiets wil kopen. 

De grootste uitdaging bestaat erin te kiezen tussen de verschillende soorten motorfietsen die er op de markt zijn. Beslissen welke vorm, model en stijl het best bij je past, dat is zelfs voor de meest doorwinterde rijders steeds opnieuw een beproeving. We willen je graag helpen in die beslissing, en dat aan de hand van onze handige gids doorheen de meest voorkomende soorten motoren. Van Touring- en Adventure-motoren tot scooters en 125 cc'ers, je vindt hier al wat je nodig hebt om te navigeren doorheen de spannende wereld van de motorfietsen. 

Honda motorfiets benzinetank met wings-logo

HOEVEEL SOORTEN MOTOREN BESTAAN ER?

Wanneer je op zoek gaat naar je nieuwe motor, dan stuit je wellicht op zeven verschillende soorten motorfietsen – super sport, adventure, touring, street, 125 ccscooter en offroad. Soms hoor je ook over sport touring, maar doorgaans maakt dat deel uit van de touring-categorie.

Al deze verschillende categorieën zijn duidelijk gedefinieerd met hun eigen specifieke doel, stijl en specificaties. Hoewel er geen universeel systeem bestaat, hebben de motorfietsen van eenzelfde classificatie doorgaans gelijkaardige kenmerken. Sommige soorten motoren lenen zich beter voor een bepaalde manier van rijden dan anderen. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een type waarvan het ontwerp en de kenmerken overeenstemmen met je beoogde gebruik.

Zoek je graag de adrenaline op of geniet je meer van een rustgevende rit, er is hoe dan ook een motorfiets die bij je past. Je moet enkel de uitverkorene nog vinden.

Lees dit artikel om uit te zoeken welke stijl van motorfiets het beste past bij jou noden.

Honda Supersport-gamma op racebaan

Super sport

Een supersport-motorfiets is de perfecte keuze wanneer je zoekt naar prestaties en een sportieve houding. Het ergonomische ontwerp en de sportieve rijhouding van deze motoren haalt inspiratie bij de motoren die voor de MotoGP ontwikkeld worden. Sommige modellen voeren een speciale championship-kleuroptie, zodat jij je het erfgoed van echte racelegendes des te beter kan voelen. De motorblokken zijn afgesteld om optimale prestaties te leveren. Veel rijders die kiezen voor een supersport-motor gebruiken deze dan ook voor circuitdagen of om een paar rondjes over een racebaan te vliegen. Dichter bij de MotoGP-ervaring kom je niet! Supersport-motorfietsen zijn lichtgewichten en hun rijhouding is laag en agressief. Het perfecte recept voor hoge snelheden. Ze staan garant voor de meest opwindende rijervaring. Daarom is het aangewezen om enige ervaring te hebben met motorrijden vooraleer je een supersport-model aanschaft. Het valt ook op te merken dat supersport-motoren doorgaans een relatief hoog en breed zadel hebben. Dat zorgt vooral voor grote personen voor meer comfort onderweg. 

 

Hoewel de esthetische aantrekkingskracht van deze motorfietsen erg groot is, zijn er meer praktische opties als eerste motorfiets. Maximaal vermogen en koppel genereren zijn doorgaans de belangrijkste streefdoelen van een supersport-motor. Comfort en een zuinig verbruik, daarentegen, niet zozeer. Door de beperkte beschikbare ruimte kan het zadel van de passagier kleiner uitvallen dan motorfietsen uit andere categorieën. Ben je een ervaren rijder en klaar om het circuit te verkennen op een uiterst krachtige motorfiets? Dan vind je in Honda's supersport-aanbod gegarandeerd je gading. 

Honda CB750 Hornet statisch in drie kleurstellingen

Street

De meest populaire keuze voor nieuwe rijders op zoek naar hun eerste motorfiets is doorgaans een street bike, ook wel roadster of naked bike genoemd. Het lichte gewicht en hoogwaardige design zijn populaire troeven bij rijders die uitkijken naar een eerste manueel geschakelde motorfiets. Volgens velen is dit het meest geschikte type motorfiets voor beginners. Bovendien kan een motor met 35 kW-conversie gereden worden door houders van het A2-rijbewijs. Deze motoren draaien helemaal rond gebruiksgemak en veelzijdig inzetbare prestaties.  Ons street-gamma biedt dan ook voor elk wat wils, of je nu beginner, gevorderde of expert motorrijder bent.

Velen beschouwen street-motoren als geschikt vervoer voor elke dag: perfect voor trajecten in stedelijke omgevingen en op geasfalteerde wegen. Doorgaans bieden deze motoren een ontspannen rijhouding en een comfortabele rit, waardoor ze ideaal zijn voor je woon-werkverkeer of kortere tripjes. Sommigen verwijzen naar dit type motorfietsen als 'naked bikes', gezien hun eenvoudige design zonder franjes. Maar volgens ons zijn ze zoveel meer dan dat. Ben je een ervaren rijder, dan bieden street-motoren met een grotere motorcapaciteit geweldige prestaties en ongeziene wendbaarheid.

Honda GL1800 Gold Wing rijder

Touring

Wie graag comfortabel onderweg is tijdens lange ritten en daarbij niet meteen van het asfalt zal afwijken, die overweegt wellicht best een touring-motorfiets. Bij touring-motorfietsen draait alles om onderweg zijn. Daarbij kan je de hele roadtrip lang terugvallen op ongezien comfort, geweldige specificaties en omvangrijke bagagemogelijkheden. Een ervaring die je absoluut wil delen. En dat kan! Touring-motorfietsen zorgen namelijk ook voor een geweldige ervaring voor bijrijders. Zodoende neem je probleemloos een passagier achterop voor wat gezelschap onderweg. Denk bij deze motoren aan een grote motorinhoud, windbescherming, een ontspannen en rechtop rijhouding en benzinetanks met een stevige capaciteit. Dat alles aangevuld door features die het leven onderweg aangenamer maken. Je hebt keuze tussen verschillende types touring-motorfietsen. Daarbij vertonen sommige types gelijkenissen met andere motorcategorieën. Waaronder: Adventure tourers – gemaakt voor lange afstanden op asfalt en losse ondergrond. Sport tourers – eveneens ideaal voor lange afstanden, maar voorzien van iets meer vermogen en een sportievere uitstraling. Ultieme tourers – ook wel 'baggers' genaamd. Ontwikkeld voor eindeloze ritten over geasfalteerde wegen. Deze types beschikken doorgaans over een groot windscherm en kuipwerk.

Binnen deze categorie bestaan er heel wat verschillende maten. Of je nu van plan bent om kilometers weg te tikken over wentelende, open snelwegen op een van onze grote modellen, of liever kleinere, slingerende binnenbaantjes aanvalt waar een middenklassemotor beter uitblinkt: er is steevast een touring-motorfiets die aan je wensen voldoet.

De Dual Clutch Transmission (DCT)-technologie van Honda is beschikbaar voor touring-motorfietsen. Het systeem is een van de meest geavanceerde transmissies beschikbaar voor tweewielers. DCT vervangt de traditionele handkoppeling en voetbediening met eenvoudige schakelknoppen aan de linkerstuurhelft. Net even leuk, en bovendien behoud je ook de volledige controle in zowel automatische als manuele rijmodus, zonder dat je daarbij handen en voeten moet coördineren om van versnelling te veranderen.

Ontdek DCT
CRF300 geparkeerd bij zonsondergang

Adventure

Adventure-motorfietsen dienen exact voor wat hun naam doet verwachten. Deze avontuurlijke motorfietsen zijn geknipt om onvergetelijke ontdekkingsreizen te ondernemen - op én naast het asfalt. Adventure-motorfietsen staan bekend als de allrounders van de motorwereld. Even geschikt voor lange reizen als voor het dagelijkse woon-werkverkeer, en dat dankzij hun kloeke motorblokken. Dit type motor kent verschillende variaties en vormen - net als de reizen die je ermee kan ondernemen. Over het algemeen zijn het hoge motoren voorzien van extra comfortabele rijhoudingen, wat natuurlijk perfect is voor lange excursies. Deze motoren beschikken doorgaans ook over meer grondspeling, waardoor ze eenvoudiger ruw offroad-terrein kunnen veroveren. Een groot windscherm en kuipwerk zorgt daarbij voor uitstekende bescherming tegen de elementen.

Ben je als beginner op zoek naar een motorfiets die je elke dag kan gebruiken en waarmee je ook offroadpaden kan verkennen, dan is een adventure-motor wellicht de perfecte keuze. Ze bieden comfort in alle omstandigheden - en dat geldt ook voor de bijrijder die je meeneemt. Het chassis van adventure-motorfietsen is meestal hoog, en ze zijn doorgaans ook zwaarder dankzij de vele beschermende kuipdelen. Zwaardere motorfietsen genieten van geweldige wendbaarheid aan hoge snelheid, waardoor ze ook ideaal zijn wanneer je veel snelwegen en autostrades wil rijden.

Offroad-motorfietsen zijn ideaal voor rijders die zich enkel en alleen op offroad motoravontuur willen storten. Tot deze categorie rekenen we ook de motorcross- en enduromotoren. Het Honda offroad-gamma bedient alle rijders. Ambitieuze jongelui kunnen rekenen op de CRF50F, en zo doorgroeien naar de titelwinnende CRF450R. Verspreid over Europa zijn er heel wat offroadcentra van Honda terug te vinden. Daar kunnen rijders van alle niveaus hun vaardigheden opkrikken en zelfvertrouwen opbouwen. Contacteer je lokale Honda offroad-dealer en ontdek de mogelijkheden in je buurt.

Ontdek offroad
Honda Dax 125 aan backdrop met kustlijn

125 cc

De 125 cc-motorfiets is een andere uitstekende optie voor beginners. Net als street-motorfietsen zijn 125 cc-motoren gericht op gebruik in de (stads)straten, meer dan op offroad- of langeafstandsgebruik. Deze motoren zijn enorm zuinig in benzineverbruik en mede daarom een goede optie voor pendelaars op zoek naar een motor voor elke dag. 125 cc-motorfietsen zijn bovendien compatibel met het A1-rijbewijs en, indien aan enkele voorwaarden voldaan, zelfs geschikt voor houders van enkel een autorijbewijs B. Wat betreft motorrijden gelden er bepaalde leeftijdsrestricties in ons land. Motorfietsen met een cilinderinhoud van maximaal 125 cc - en een vermogen van maximaal 11 kW - zijn al toegankelijk voor rijders vanaf 18 jaar. En dus zijn het ideale beginnersmotoren. Met een 125 cc-motorfiets bespaar je overigens niet enkel op benzinekosten. Verzekering en onderhoud zijn doorgaans ook een stuk lager dan bij andere motorfietsen. Dat maakt 125 cc-motoren des te aantrekkelijker wanneer je de baan op wil op twee wielen zonder al te veel kosten. Een erg gevarieerd aanbod aan stijlen en kleuren binnen deze categorie maakt dat er voor elke rijder wel wat wils is.

Honda Forza-familie op autoparking

Scooter

Net als street- en 125 cc-motorfietsen vormen ook scooters een perfecte intrede in de wereld van de tweewielers. Ze zijn opwindend, praktisch en bieden waar voor je geld. Rijders kunnen kiezen tussen een klassieke uitstraling of een uniek design. Scooters bieden bovendien bijzonder goede weersbescherming, waardoor ze het hele jaar door prima inzetbaar zijn. De meeste scooters beschikken over heel wat handige opbergruimte, perfect voor een dagje in de stad of voor de dagelijkse rit van en naar het werk. Zo bieden de meeste van deze motoren een eenvoudig toegankelijke kofferruimte onder het zadel. Gewoon het zadel optillen, je tas erin verstoppen en je kan vertrekken. Die opbergruimte is in de meeste gevallen ook ruim genoeg om een integraalhelm in op te bergen. Scooters met een kleinere motor zijn uitgerust met een automatische versnellingsbak zonder koppeling. Op die manier zijn ze een eenvoudige, stressvrije manier om doorheen het drukke stadsverkeer te laveren.

 

Ook hun uiterst comfortabele rijhouding en bijzonder wendbare karakter spreekt in het voordeel voor zij die graag ontspannen onderweg zijn. Hun compacte dimensies zijn dan weer een troef voor stadsbewoners. Dankzij een uitgebreid aanbod aan accessoires zijn er ook talloze mogelijkheden voor zij die hun scooter graag naar eigen voorkeur wensen aan te passen. Het grootste deel van de beschikbare scooters biedt enkele geweldige opties voor hun rijders. Extra bagagemogelijkheden en verwarmde handvatten behoren tot de meest populaire items voor pendelaars. 

Honda dealer afbeeldingen

HONDA DEALERNETWERK

Honda's aanbod van motorfietsen speelt in op alle facetten en meer. De nieuwste technologie en nauwkeurige ontwikkelde techniek garandeert dat jij beschikt over een motorfiets die presteert. Daarbij zorgen toonaangevende specificaties ervoor dat rijden een waar plezier wordt, wat je volgende bestemming ook mag zijn.

Het uitgebreide dealernetwerk van Honda staat ten dienste van alle motorrijders. Of je nu net je eerste stappen wil zetten of overweegt je huidige motorfiets te vervangen. Het Honda-team adviseert je graag in welke soort motorfiets het beste past bij jouw ervaringsniveau en voorkeuren, en verschaft je desgewenst meer informatie over originele Honda-accessoires, kledij en merchandising. Het dealernetwerk van Honda beschikt eveneens over een uitstekende dienst na verkoop. Zo blijft je nieuwe of je huidige motorfiets in topconditie.

Motorrijles

Overweeg je om te beginnen met motorrijden? Bezoek dan zeker de nieuwe rijderssectie op onze website. Daar ontdek je welke stappen je moet nemen om je rijbewijs te bemachtigen. Honda werkt met erkende motortrainers om zo een topniveau te kunnen garanderen wat betreft scholing en veiligheid, en dat aangepast aan individuele behoeften.