Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Veilig rijden

Hoewel u nooit helemaal beschermd kunt zijn op de weg, kan het dragen van de juiste kledij de kans op verwondingen wel verlagen – en het risico op ernstig letsel minimaliseren.

Motorrijder die zijn handschoen goed afstelt. Achterkant van motorfiets rechts van motorrijder.

Geniet van het rijden, veel plezier en bovenal: rij veilig

Natuurlijk is het niet mogelijk om u te waarschuwen voor alle gevaren die gepaard gaan met het besturen van een motorfiets. Meestal moet u gewoon uw eigen gezonde verstand gebruiken.

Draag altijd een goedgekeurde motorhelm, oogbescherming, laarzen, handschoenen, een lange broek en een geschikt jack. Motorkleding van goede kwaliteit is geen overbodige luxe. U bent niet alleen beter beschermd bij een ongeluk, maar ook goed beschermd tegen slechte weersomstandigheden.

We helpen u graag bij uw keuze met deze suggesties:

Hoofdbescherming

Zorg ervoor dat u en uw passagier altijd een kwaliteitshelm dragen die goed past en een goede oogbescherming heeft. Een jethelm biedt wel enige bescherming maar een integraalhelm een stuk meer. Getinte vizieren zijn geweldig overdag, maar het zicht wordt 's nachts enorm beperkt.

Wees zichtbaar

Om uzelf zichtbaarder te maken, draagt u het beste reflecterende kleding, neemt u een duidelijke positie in op de weg zodat u zichtbaar bent voor andere weggebruikers en geeft u ruim op tijd richting aan als u wilt afslaan of van rijbaan wilt wisselen. Gebruik uw claxon als anderen u hierdoor beter opmerken.

Een snelle controle is alles wat u nodig heeft

Inspecteer uw motorfiets nauwkeurig voor elke rit. Misschien zit er een traag lek in uw band, en een lage bandenspanning in uw banden kan een slechte invloed hebben op de wegligging (zie Onderhoud). Overschrijd nooit de maximumbelasting, en als u iets met zich meedraagt, zorg dan dat dit veilig op uw motorfiets is bevestigd. Zorg dat er geen bagage voor de verlichting hangt of zich in de buurt van de uitlaat bevindt.

Denk aan uw passagier

Neem altijd de veiligheid van uw passagier in ogenschouw. Zorg dat deze een goedgekeurde motorhelm, oogbescherming en beschermende kleding met hoge zichtbaarheid draagt. Rij defensief en houd rekening met de weers- en wegomstandigheden.

Rij alcoholvrij

U kunt niet rijden als u alcohol heeft gedronken. Zelfs één drankje kan uw vermogen om adequaat te reageren op veranderende omstandigheden aantasten, en uw reactietijd wordt na elk drankje slechter. Doe dit dus niet en laat uw vrienden dit ook niet doen.

Zorg voor veiligheid, altijd

Rijd nooit buiten uw persoonlijke grenzen of sneller dan veilig is gezien de omstandigheden. Onthoud goed dat alcohol, drugs en vermoeidheid uw vermogen om situaties juist te beoordelen en veilig te rijden aanzienlijk kunnen verslechteren.