Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Uw rijbewijs

Als motorrijder kunt u allerlei soorten obstakels tegenkomen op de weg. Het halen van uw rijbewijs zou dat niet moeten zijn! Hieronder hebben we de verschillende soorten rijbewijzen op een rijtje gezet.

Vooraanzicht van twee Honda motorfietsen.

Rijbewijscategorieën

Rijbewijs­catego­rieën

AM

A1

A2

A

Voertuig:

Max. 50cc en 4 kW en 45 km/u

Max. 125cc en 11 kW en 0.1 kW per kg

Max. 35 kW en 0.2 kW per kg

Onbeperkt ve­rmogen vanaf 35 kW

Leeft­ijd:

16 jaar

18 jaar

20 jaar

24 jaar (22 jaar als je je rij­bewijs A2 hebt gedur­ende 2 jaar)

mini­mum aantal lesuren:

4 uur
waarvan ten minste 2 uur op de openbare weg gereden wordt.

9 uur
om te mogen deel­nemen aan het praktisch examen op privaat­terrein om het voo­rlopig rij­bewijs te halen (1 jaar geldig). Als je 3 uur extra rij­lessen neemt, kan je meteen na het examen op privaat­terrein ook het examen op de open­bare weg afleg­gen.

9 uur
(4 uur als je het rij­bewijs A1 minstens 2 jaar hebt) om te mogen deel­nemen aan het praktisch examen op privaat­terrein om het voorlopig rij­bewijs te halen (1 jaar geldig). Als je 3 uur extra rij­lessen neemt, kan je meteen na het examen op privaat­terrein ook het examen op de open­bare weg afleg­gen.

9 uur
(4 uur als je het rij­bewijs A2 al minstens 2 jaar hebt) om te mogen deel­nemen aan het praktisch examen op privaat­terrein om het voorlopig rij­bewijs te halen (1 jaar geldig). Als je 3 uur extra rij­lessen neemt, kan je meteen na het examen op privaat­terrein ook het examen op de open­bare weg afleg­gen.