Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

De beste offroadavonturen in Europa

Het onbekende tegemoet rijden met een offroadmotor moet zowat de ultieme sensatie zijn. Draai het gas open op het ruwste terrein en de wildste paden doorheen Europa en geniet van adrenalinepompende sensaties. En stop af en toe om van de adembenemende uitzichten te genieten.

In dit artikel maken we je wegwijs in de zes beste offroad motoravonturen doorheen Europa. Van opwindende paden door de Sierra Nevada in Spanje tot adembenemende offroadervaringen rond de Franse Zee-Alpen: hier vind je jouw volgende droombestemming.

ADVENTURE-AANBOD

Toeristische weg langsheen rotsachtige kliffen en berglandschap nabij de Tyrreense Zee. Amalfi kust, Positano, Italië. Avontuurlijk reizen. Panoramisch zicht

ZES ESSENTIËLE ZAKEN

Nu we enkele vragen rond snelheids- en andere regels hebben uitgeklaard: dit zijn enkele essentiële zaken die je nodig hebt bij je volgende offroad-trip door Europa.

Passport
Passport
The EU reglementering voorziet dat je paspoort de voorbije 10 jaar moet zijn uitgereikt. En hij moet nog minstens drie maanden geldig zijn na datum van terugkeer.
Licence
Licence
UK rijbewijzen zijn nog steeds geldig in de EU en deze van EU landen zijn ook nog steeds geldig in het UK zonder dat een internationaal rijbewijs nodig is.
Documents
Documents
Zorg ervoor dat je het kentekenbewijs, keuringscertificaat en verzekeringsbewijs ten allen tijde bij je hebt. Het loont ook steeds de moeite om de voorwaarden van elk land na te kijken, aangezien deze mogelijk anders zijn in verschillende regio's.
Country sticker
Country sticker
Dit moet duidelijk identificeerbaar aangebracht zijn op de achterkant van je motorfiets.
Travel Insurance
Travel Insurance
Dit is ten stelligste aan te raden ook al is het niet verplicht. 
EHIC/GHIC
EHIC/GHIC
Een GHIC vermijdt torenhoge ziekenhuisrekeningen als je in een ongeluk betrokken geraakt. Als je een ingezetene van het UK bent dan blijft je oude EHIC geldig tot aan zijn vervaldatum.

EUROPA'S BESTE OFFROAD MOTORROUTES VOOR ULTIEM AVONTUUR

Dit zijn onze favoriete offroad motorlocaties in Europa. Elk van deze locaties biedt spanning in overvloed en creëert herinneringen voor het leven.

ROUTE 1:
Zee-Alpen, Frankrijk (Great Alpine Road

Het startpunt:
Colle Delle Finestre, Italië

Het eindpunt:
Colmars, Frankrijk

De afstand:
Meer dan 742 km

Weg doorheen het Alpengebergte, Klosters-Serneus, Davos, Graubünden Zwitserland
Mooie weg onder de blauwe hemel langs de kust van de Middellandse Zee op de Frans-Italiaanse grens.

Dit is de ideale keuze voor offroaders die de pracht van de Franse Alpen ten volle willen ervaren. De regio van de Zee-Alpen, binnen in de Franse Alpen, is een erg mooie plek om te rijden. Je vindt er een variërende waaier een offroad-trails. Het plezier start aan de Colle Delle Finestre in Italië. Van daaruit rijd je richting het zuiden via enkele oude militaire wegen. 300 km later sta je aan de grens met Frankrijk om het motorplezier internationaal verder te zetten. Na 475 km komt Monaco in het zicht en vervolg je de weg richting het westen, nog steeds in Frankrijk. Op het einde staat je nog een spectaculair stukje Alpinistische pracht te wachten.

Autoweg in de Europese Alpen, nabij Garmisch-Partenkirchen

Route 2: Zwarte Woud, Duitsland (B500)

Het startpunt:

Baden-Baden, Duitsland 

 

Het eindpunt:

Garmisch-Partenkirchen, Duitsland

 

Doorkruist:

Waldhut-Tiengen, Duitsland

 

De afstand:

233 km

Het legendarische Zwarte Woud is een bergrijk gebied met een netwerk aan offroadpaden. Een uitstekende keuze voor offroadrijders die het landelijke Duitsland willen verkennen. Volgens ons is de B500 de perfecte rode draad om dit gebied te ontdekken. Je start in Baden-Baden, in het noorden, en rijdt doorheen het gebied. Onderweg vind je talloze plekjes om te stoppen en het prachtige landschap in je op te nemen. Ga je via de weg, let dan goed op de snelheidslimieten. Probeer ook weekends en vakantieperiodes te vermijden, want dan kan het erg druk worden. De welvende wegen en prachtige bossen zijn absolute hoogtepunten, net als plaatsen zoals Heidelberg.

Luchtopname van de verbazingwekkende en wereldberoemde Atlantische Weg in Noorwegen.

Route 3: Serra da Estrela, Portugal

Het startpunt:

Covilhã, Portugal  

 

Het eindpunt:

Covilhã, Portugal 

 

De afstand:

233 km - start en eindigt op dezelfde locatie.

Een betere motortrip in Portugal zal je niet vinden - zeker niet als je offroad wil rijden. De Serra da Estrela is uitdagend, maar plezierig. De bergweg bestaat uit zandwegen en geasfalteerde banen. De route start en eindigt in de stad Covilhã en vermijdt de lastige hoogste pieken van de bergen. Als je krachten wil opdoen onderweg, probeer dan zeker eens de bekende kaas van Serra da Estrela. Is je honger naar avontuur na de trip nog niet gestild? Dan kan je ook paragliden over de Linhares da Beira.

ROUTE 4:
Sierra Nevada, Spanje.

Het startpunt:
Granada, Spanje.

Het eindpunt:
Granada, Spanje.

De afstand:
322 km

Weg doorheen het Alpengebergte, Klosters-Serneus, Davos, Graubünden Zwitserland
Mooie weg onder de blauwe hemel langs de kust van de Middellandse Zee op de Frans-Italiaanse grens.
Adembenemend zicht op de Maloja pas, in de herfst. Kleurrijk herfstbeeld in de Zwitserse Alpen. Locatie: Malojapas, regio Engadine, Graubünden, Zwitserland, Europa

Motortrips in Spanje starten en eindigen regelmatig in het spectaculaire berggebied van de Sierra Nevada, in het zuiden van Andalusië. De routes hier kunnen behoorlijk uitdagend worden, met smalle paden en hobbelige terreinen. Een absolute must voor de avonturiers onder ons. Uitrusten doe je in de stad Granada, met zijn Renaissancepaleizen en natuurlijke schoonheid bij de vleet.

Autoweg in de Europese Alpen, nabij Garmisch-Partenkirchen

Route 5: De Pyreneeën, Spanje

Het startpunt:

Cherbourg, Frankrijk

 

Het eindpunt:

Barcelona, Spanje 

 

De afstand:

2.521 km

Deze magnifieke motorroute begint in Frankrijk en eindigt in de historische Catalaanse stad Barcelona, in Spanje. Deze uitgestrekte, fascinerende route leidt je dwars door Europa's enige woestijn: Bardenas Reales. Vanaf daar rijd je naar beneden doorheen de Rocha-regio, waarna je de iconische Pyreneeën beklimt. Neem een uitgebreide pauze om de natuurpracht vlakbij dwergstaat Andorra in je op te nemen. Nu staat enkel nog de uitdagende Pic Negre je te wachten, waarna je doorrijdt naar eindbestemming Barcelona.

Luchtopname van de verbazingwekkende en wereldberoemde Atlantische Weg in Noorwegen.

Route 6: Trans European Trail (TET)

Het startpunt:

Finland 

 

Het eindpunt:

Spanje 

 

De afstand:

51.000 km

De langste, ruigste avontuurlijkste motorroute - die ook de meeste voldoening geeft. De Trans European Trail is een ellenlange offroadroute die doorheen heel Europa leidt. Het is de ideale keuze voor offroaders die de meest afgelegen en de meest diverse Europese landschappen willen ervaren. Het grootste deel bestaat uit zandwegen, met een minimum aan idyllische asfaltwegen - die soms voor een welgekomen variatie zorgen.

Hoe ver je wil reizen en hoe uitdagend je het maakt: dat bepaal je helemaal zelf. Het kan maanden duren om de trail in één keer af te leggen, dus velen kiezen ervoor om verschillende stukken te rijden over meerdere jaren. Afhankelijk van de hoeveelheid kilometers die je vreet, rijd je door de Baltische staten, Griekenland, Italië, Denemarken, Frankrijk en zo veel meer.

Veiligheidstips voor een geslaagd offroad motoravontuur

We sturen je niet op avontuur zonder enkele veiligheidstips die je in acht kan nemen tijdens het uitstippelen van je trip. Hoewel offroaden doorgaans meer risico's inhoud dan rijden op openbare en aangelegde wegen, is er wel minder verkeer en zijn er minder voertuigen in je buurt. Zorg ervoor dat je onderstaande tips leest om jezelf optimaal voor te bereiden op je reis.

Het is belangrijk om het onverwachte te verwachten als het gaat om offroaden. Ruw terrein, blinde bochten en veranderend weer kunnen gevolgen dragen voor je trip. Zorg ervoor dat je de juiste items met je meehebt voor de route die je in gedachten hebt.

Sluiten

KIES DE JUISTE UITRUSTING.

Offroad motorrijden vraagt doorgaans meer van je dan rijden op asfaltwegen. Daarom is het belangrijk om te voorzien in een uitrusting die specifiek gericht is op gebruik offroad. Die bestaat uit:

Een offroadhelm - Specifiek ontworpen met een uitstekend kinstuk, een vizier dat beschermt tegen stof en puin, en met meer ventilerende eigenschappen. Cruciale elementen voor maximale veiligheid tijdens ruig offroadavontuur.

Bril - Beschermt de ogen en voelt comfortabel aan dankzij de schuimvulling.

Handschoenen en knokkelbeschermers - Die zowel een goed gevoel geven als voldoende bescherming bieden.

Laarzen - aangezien je voeten zich het dichtst bij de grond bevinden, spreekt het voor zich dat ze het meest kwetsbare lichaamsdeel zijn. Vermijd veters en kies voor riemen en gespen.

Zomerse motorvest - Licht van gewicht en ademend, perfect voor comfort in warmere omgevingen zonder in te boeten op veiligheid.

Winterse motorvest - Wind- en waterdicht voor natte en koude omgevingen, zodat je optimaal beschermt bent tegen de elementen.

Knie- en elleboogbescherming - essentieel om deze gewrichten en het complexe zenuwnetwerk rondom te beschermen.

KIES DE JUISTE ACCESSOIRES VOOR JE MOTOR

Bodemplaat - om je motorblok te beschermen van potentiële schade door rotsen en puin.

Blokbeschermer - een extra beschermingsmechanisme om je blok intact te houden tijdens ruige ritten.

Zijkoffers - geschikt voor avontuurlijke ritten, met een harde buitenzijde en grote capaciteit.

Rally-voetsteunen - met een bovenzijde die 50% meer oppervlakte biedt ten opzichte van de basismodellen, voor meer stabiliteit en controle bij het offroaden.

KEN JE GRENZEN

Offroadrijden kan uitdagend zijn. Het is daarom belangrijk dat je rijdt binnen je eigen kunnen. Rijd geen trails die te moeilijk zijn voor jouw vaardigheidsniveau. Gebruik je gezond verstand om letsels te vermijden. Probeer een uitdagende route wanneer je weet dat je er klaar voor bent. Begin traag, en weet dat oefening, kunst baart. Blijf op het pad - als er een is - en probeer steeds in gezelschap te rijden zodat je er niet alleen voor staat als het misloopt.

HEB AANDACHT VOOR JE OMGEVING

Wanneer je offroad rijdt, is het belangrijk dat je goed weet waar je je bevindt. Heb aandacht voor het terrein, voor andere rijders en voor de natuur. Het is ontzettend verleidelijk om je de ogen uit het hoofd te kijken en de fantastische omgeving in je op te nemen terwijl je Europa verkent - maar je riskeert lijf en leden als je niet oplet. Onderzoek voor je vertrekt of er bekende gevaren zijn waar je rekening mee kan houden. Zorg er ook steeds voor dat je onthoudt waar je vandaan komt, zodat je niet verloren rijdt.

Weg langs de Zwitserse Alpen in Andermatt

Kijk je motorfiets na vóór elke rit

Vooraleer je eender welke offroadrit aanvangt, is het belangrijk om je motorfiets na te kijken op potentiële problemen. Volgende zaken kijk je na voor je vertrekt:
- Banden - ga de bandenspanning na, controleer op uitstulpingen en algemene slijtage.
- Wielen - draai het wiel rond om na te gaan of er geen knik of flat spot te zien is.
- Remmen - controleer de remschijven op vervorming en ga na of de remschoenen niet op zijn.
- Stuur - ga na of het stuur goed draait en controleer het niveau van de remvloeistof.
- Kabels - zorg ervoor dat alles goed gesmeerd is.
- Opslagruimtes - bevestig je essentiële bagage zonder de veiligheid of balans in gevaar te brengen.

Weg langs de Zwitserse Alpen in Andermatt

Persoonlijke veiligheid

Het is steeds een goed idee om een EHBO-set mee te nemen wanneer je offroad gaat rijden. Dat is des te belangrijker wanneer je in afgelegen gebieden gaat rijden. Wanneer je voor een langere tijd offroad gaat rijden, bereid je dan voor op de meest uiteenlopende problemen die je kan tegenkomen onderweg.


Maag - overweeg middels tegen maagzuur, diarree en constipatie.
Infecties - zalfjes, neussprays en pilletjes om ze te bestrijden.
Noodgevallen - koortsthermometer, verband, schaar, ontsmettingsmiddel, injectiespuiten en veiligheidsspelden.
Pijnstillers - voorschriftvrije medicatie zoals paracetamol en ibuprofen.

Weg langs de Zwitserse Alpen in Andermatt

Breng iemand op de hoogte dat je op pad bent

Vooraleer je op avontuur gaat, laat tenminste één iemand weten waar je naartoe gaat en wanneer je terug zal zijn. Ben je gedurende een langere tijd onderweg, geef je naasten dan regelmatig updates over je locatie. Zo zijn ze gerust, en ongetwijfeld kijken ze uit naar je vorderingen en avonturen onderweg. En uiteraard ben je dan zelf ook gerust op pad.

Weg langs de Zwitserse Alpen in Andermatt

Bekijk enkele Europese adventure-centra

Adventure-centra zijn de perfecte gelegenheid om ervaring op te doen met je motorfiets op verschillende terreinen. Er bestaan door Honda gecertificeerde Adventure Centres overheen heel Europa indien je je vaardigheden wil aanscherpen of wat wil trainen voor je vertrekt. Bekijk onze Adventure Centres hier:

- VKDave Thorpe Adventure Centre, gelegen in Somerset, VK.
- Frankrijk Honda Off-Road Center David Fretigné, gelegen in Savignac, Frankrijk.
- ItaliëTrue Adventure Off-road academy, gelegen in San Giorgio Piacentino, Italië.

ADVENTURE-AANBOD

VEEL GESTELDE VRAGEN