Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

De beste motortrips in Europa

Motorreizen maakt het mogelijk om het plezier van het motorrijden te combineren met het genieten van prachtige landschappen en vergezichten. Of je nu dicht bij huis blijft of verre einders opzoekt, motorreizen is een geweldige manier om een stukje van de wereld te ontdekken. Er is niet veel te vinden dat motortoerisme in Europa overtreft.

Europa heeft een langdurige romance met motorfietsen in alle vormen en maten. Het verbluffende en gevarieerde landschap doorheen het hele continent zorgt ervoor dat motorrijders in Europa ook niet vies zijn van een roadtrip meer of minder. Dus waarom niet je motorfiets optuigen, de kaart bovenhalen en koers zetten naar een onvergetelijke vakantie?

Welk soort motortrip je ook in gedachten hebt, Europa alles om je honger te stillen met een onuitputtelijke voorraad aan prachtige wegen om uit te kiezen.

Koele kustroutes met de zon in je rug, rotsachtige onverharde bergweggetjes of kronkelige landwegen - In Europa vind je het allemaal. En met verschillende klimaten en omstandigheden naar ieders smaak, is het gemakkelijk om de perfecte motorvakantie te vinden.

TOURING & ADVENTURE

Toeristische weg langsheen rotsachtige kliffen en berglandschap nabij de Tyrreense Zee. Amalfi kust, Positano, Italië. Avontuurlijk reizen. Panoramisch zicht

ZES ESSENTIELE ZAKEN

Dit zijn enkele essentiële zaken die je nodig hebt bij je volgende motortrip door Europa.

Passport
Passport
The EU reglementering voorziet dat je paspoort de voorbije 10 jaar moet zijn uitgereikt. En hij moet nog minstens drie maanden geldig zijn na datum van terugkeer.
Licence
Licence
UK rijbewijzen zijn nog steeds geldig in de EU en deze van EU landen zijn ook nog steeds geldig in het UK zonder dat een internationaal rijbewijs nodig is.
Documents
Documents
Zorg ervoor dat je het kentekenbewijs, keuringscertificaat en verzekeringsbewijs ten allen tijde bij je hebt, voor alle zekerheid.
Country sticker
Country sticker
Dit moet duidelijk identificeerbaar aangebracht zijn op de achterkant van je motorfiets.
Travel Insurance
Travel Insurance
Dit is ten stelligste aan te raden ook al is het niet verplicht. 
EHIC/GHIC
EHIC/GHIC
Een GHIC vermijdt torenhoge ziekenhuisrekeningen als je in een ongeluk betrokken geraakt. Als je een ingezetene van het UK bent dan blijft je oude EHIC geldig tot aan zijn vervaldatum.

Het is tevens een goed idee om de staat van de wegen in het land van bestemming even na te checken vooraleer je vertrekt. Je zal ondervinden dat doorheen Europa een waaier aan verschillende weersomstandigheden geldt afhankelijk van het land van bestemming en het tijdstip van het jaar. Zorg er dus voor dat je de juiste uitrusting bij je hebt en houd rekening met de specifieke weerrisico's op je route. Winterbanden zijn op sommige locaties aan te raden, afhankelijk van het tijdstip van het jaar. Hou er rekening mee dat op sommige wegen restricties gelden gedurende bepaalde periodes van het jaar.

DE BESTE EUROPESE MOTORTRIPS

ROUTE 1:
Route des Grandes Alpes

Waar begint het:
Het meer van Genève, Zwitserland

Waar eindigt het:
Menton, Frankrijk

Wat is de afstand:
Meer dan 683 km

Weg doorheen de Alpen, Klosters-Serneus, Davos, Graubuenden Zwitserland
Mooie weg onder de blauwe hemel langs de kust van de Middellandse Zee op de Frans-Italiaanse grens.
Adembenemend zicht op de Maloja pas, in de herfst. Kleurrijk herfstbeeld in de Zwitserse Alpen. Locatie: Maloya pas, regio Engadine, Kanton Grison, Zwitserland, Europa

Eenvoudig gesteld is de Route des Grandes Alpes een van de geweldigste motorroutes in de gehele wereld, en niet enkel van Europa. Meer dan 683 km aan pittoreske bergwegen staan je te wachten, beginnend aan de oevers van het Meer van Genève en eindigend in Menton vlakbij de Italiaanse grens.

De meest populaire route duurt twee tot drie dagen en verbindt 15 passen doorheen charmante dorpjes en stadjes, waaronder Col de L'Iseran - de hoogste pas van Europa. Maar het mooie aan de Route des Grandes Alpes is dat je je niet aan één weg hoeft te houden. Veel dappere en meer ervaren motorrijders laten echter de klassieke route links liggen en rijden naar het monument bij Cime de la Bonnette, 2.802 m boven zeeniveau.

Een ideale tocht voor eigenaars van adventure- en toermotoren dankzij de lange open wegen, met als hoogtepunten het laatste stuk van de route, waar je van Val d'Isere naar het meer van Genève rijdt, langs het Roseland-meer en met spectaculaire uitzichten op de Mont Blanc.

De beste periode van het jaar om de Route des Grandes Alpes te rijden is juni of september, wanneer de wegen relatief rustig zijn en het weer nog goed is. In de wintermaanden kunnen de wegen gevaarlijk worden door sneeuw en ijs, ze zijn dan best te vermijden. Augustus valt in putje zomer en is ook best te vermijden indien mogelijk - het kan er dan erg warm worden en door het Franse vakantieseizoen is het er dan een pak drukker dan normaal.

Autoweg in de Europese Alpen, nabij Garmisch Partenkirchen

ROUTE 2: De Garmisch Run

Waar start deze?

Calais, Frankrijk

 

Waar is het eindpunt?

Garmisch-Partenkirchen, Duitsland

 

Passeert doorheen:

Oostenrijk

 

Wat is de afstand?

1150 km

Startpunt in Calais, Frankrijk en eindpunt 1.150 km verder. Goed voor drie dagen motorplezier, met een aantal fantastische bezienswaardigheden onderweg.

Dag één eindigt in Pont-à-Mousson, in het noordoosten van Frankrijk, waar je de 18e-eeuwse Premonstratenzer abdij zeker niet mag missen. Op dag twee neem je de B500 door het Zwarte Woud voordat je Baden-Baden in Duitsland bereikt. Van daaruit rij je langs de oevers van het Bodenmeer en maak je een kort uitstapje naar Oostenrijk, voordat je aankomt in Garmisch-Partenkirchen, Duitsland, in de uitlopers van het Wettersteingebergte.

In theorie kan je de Garmisch Run in twee dagen afhaspelen, maar dan mis je zeer veel onderweg. Bij deze rit gaat het erom te genieten van de bezienswaardigheden en bijtijds eens te stoppen om de plaatselijke cultuur te smaken, in plaats van als eerste proberen het eindpunt te bereiken - maar als je de must-visit bezienswaardigheden links laat liggen dan kun je op een adventure- of toerfiets hier van elke bocht genieten.

Luchtopname van de verbazingwekkende en wereldberoemde Atlantische Weg in Noorwegen.

ROUTE 3: Trans Euro Trail

Waar start deze?

Het continent van boven naar beneden of van oost naar west

 

Waar is het eindpunt?

27 landen, waaronder Noorwegen, Spanje, Griekenland, Polen, Duitsland en België

 

Wat is de afstand?

Meer dan 51.000 km

Op zoek naar iets zwaarders? De Trans Euro Trail omvat meer dan 51.000 km onverharde weg en is daarmee een van de meest unieke routes van Europa. Deze grotendeels onverharde route is geïnspireerd op de Trans America Trail en strekt zich uit over het continent van boven naar beneden en van oost naar west. De route loopt door 27 landen, waaronder Noorwegen, Spanje, Griekenland, Polen, Duitsland en België, dus je krijgt het beste van Europa te zien tijdens deze reis.

Hoe ver je wilt reizen en hoe uitdagend je het wilt maken, hangt volledig van jezelf af. Het kan maanden duren om het trail in één keer af te leggen, dus velen kiezen ervoor om verschillende stukken te rijden over meerdere jaren.

Hoewel er veel afgelegen paden zijn om uit te proberen, zitten er ook normale wegen tussen om het iets minder uitdagend te maken. De vele onverharde wegen die je waarschijnlijk zult tegenkomen, wijzen er op dat dit de perfecte route is voor mensen met avontuurlijke motoren, die net zo goed zijn ontworpen voor die stoffige off-road paden als voor een lange autosnelwegritten.

Hoe je de TET ook aanvliegt, er zijn onderweg een aantal fantastische bezienswaardigheden, zoals kastelen, prehistorische monumenten, stranden en eindeloze korenvelden. Aan jou ook de keuze hoe gemakkelijk of moeilijk je elke nacht maakt - je kunt ervoor kiezen om in vijfsterrenhotels te verblijven of te kamperen onder de sterren.

MOTORTRIPS IN FRANKRIJK

Sisteron in de Provence - oude stad in de Haute-Provence

ROUTE 1: Route Napoleon

Waar start deze?

Macon

 

Waar is het eindpunt?

Antibes

 

Wat is de afstand?

322 km

De Route Napoleon is een legende onder motorrijders en is van grote historische betekenis. De 322 km lange avonturentocht volgt de reisroute die Napoleon maakte toen zijn ballingschap eindigde. Met startpunt in Macon en eindpunt in Antibes, kun je de Route Napoleon in één dag volmaken. Je kunt deze route het beste rijden in mei of september, omdat het in de zomer erg heet kan worden langs de route.

Vanuit Macon zet je koers naar Grenoble en vervolgens naar beneden richting Laffrey, voordat de adembenemende uitzichten zich aandienen langsheen de glooiende wegen tussen La Mure en Gap. Minder ervaren motorrijders kunnen het beter rustig aan doen op de D4085 naar Castellane - dit is het snelste stuk.

Hierna is een ommetje naar de prachtige Gorges du Verdon of rond het meer van Sainte-Croix een echte aanrader. En als je tijd hebt, kun je misschien eens binnenspringen in het Fragonard Parfummuseum in Grasse? Als je de voorkeur geeft aan een meer traditionele historische bezienswaardigheden: er is een voormalige rooms-katholieke kathedraal in de oude stad die er gewoon om smeekt om verkend te worden.

ROUTE 2:
De stranden van Normandië

Waar start deze?
Rouen

Waar eindigt ze?
Mont Saint-Michel 

Wat is de afstand:
547 km

Uitzicht over de D-day stranden bij Arromanches les Bains, Normandië, Frankrijk
Weg naar Mont Saint Michel bij zonsondergang, Normandië. Frankrijk
De baai van Ecalgrain aan het eind van de dag in Frankrijk

Een andere fascinerende manier om de Franse geschiedenis van nabij te ervaren tijdens een motortocht is de 547 km lange tocht langs de Normandische stranden, een regio waar doorheen de wateren ook een rijke geschiedenis vloeit. Je begint in Rouen, de hoofdstad van Normandië, met een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Dan gaat het naar de stranden, waaronder Omaha Beach, met zijn kliffen en verspreide bunkers. Als je tijd hebt, kun je ook een bezoek brengen aan de oorlogsgraven van Normandy American Cemetery and Memorial.

De route langs de Normandische stranden eindigt met nog meer fascinerende geschiedenis, met dank aan het middeleeuwse klooster van Mont Saint-Michel. Als je de Mont Saint-Michel wilt bezoeken, moet je een veerboot nemen naar het eiland. Het is aan te raden om ten minste een paar dagen uit te trekken voor de Normandische stranden, zodat je de vele bezienswaardigheden ten volle kunt bezoeken.

Gorges du Verdon (Alpes-de-Haute-Provence, Provence-Alpes-Cote d'Azur, Frankrijk), beroemde canyon

ROUTE 3: Les Gorges du Verdon

Waar start deze?

Moustiers-Sainte-Marie

 

Waar is het eindpunt?

Moustiers-Sainte-Marie

 

Wat is de afstand?

90 km

Spring in het zadel voor een rit die even spannend als mooi is. De 90 km lange lus van de Gorges du Verdon is een spectaculaire tocht rond 'Europa's Grand Canyon', met start- en eindpunt in Moustiers-Sainte-Marie.

Je zal de neiging hebben om elke minuut van de tocht langs de Verdon in je op te willen nemen, want de 700 meter diepe ravijnen en het heldere turquoise water zijn indrukwekkend. Deze wegen zijn echter bochtig en hobbelig, een pauze af en toe is zeker aangewezen.

De lus van de Gorges du Verdon is relatief kort, dus zeker doenbaar in 1 dag. Als je na afloop de streek verder wilt verkennen, neem dan de D23 richting zuiden naar de stad La Palud-sur-Verdon. Er zijn genoeg campings om uit te rusten en te overnachten.

Motortrips in Italië

ROUTE 1:
SS48 – De Grande Strada delle Dolomiti

Waar start deze?
Bolzano naar Cortina d’Ampezzo

Waar is het eindpunt:
Dolomieten

Wat is de afstand:
112 km

Prachtig alpenlandschap met een heuvel vol lentekrokussen en spectaculaire bergen bij zonsondergang, Giau pas, Dolomieten, Italië, Europa
Het bekende alpendorpje Santa Maddalena, met de magische Dolomieten op de achtergrond, Val di Funes vallei, Trentino Alto Adige regio, Italië
Passo Valparola, Italië. Zicht op de serpentines in Tirol, Dolomieten. Zicht op de Cima Cunturines (3.064 m) vanop de Passo di Valparola, in de herfst bij Cortina d'Ampezzo, Belluno, Italië

De Grande Strada delle Dolomiti door Noord-Italië is een adembenemende tocht langs enkele van de meest spectaculaire bergen van Europa. Deze 112 km lange trip voert over drie bergpassen - de Costalunga, de Pordoi (de hoogste in de bergketen) en de Falzarego.

Het uitzicht langs de Grande Strada delle Dolomiti is zo adembenemend dat je voortdurend in de verleiding komt om te stoppen en alles in je op te nemen. De steile pieken en hellingen schreeuwen om een foto.

De Dolomietenpassen zijn meestal eind mei open. September is het beste moment om deze trip te maken, na de grote drukte van de vakantieperiode in augustus. Ga ervan uit dat je ongeveer een halve dag nodig hebt om deze route te rijden.

De boogbrug bij Fiordo di Furore aan de Amalfikust, Italië op een zonnige dag

ROUTE 2: SP71 – Chia kustweg SS163 - Amalfi kustweg

Waar start deze?

Sorrento

 

Waar is het eindpunt?

Salerno

 

Wat is de afstand?

96 km

De Amalfi kustweg, die begint in Sorrento en eindigt in Salerno, voert langs een aantal bijzonder mooie plekjes in het zuidwesten van Italië. Het is goed om weten dat sommige wegen op deze trip erg smal kunnen worden en dat je moet oppassen voor tegenliggers als je door Positano en Amalfi rijdt, maar de tocht is meer dan de moeite waard.

De Amalfi kustroute is meer dan 96 km lang, in het hoogseizoen kun je er ongeveer zeven uur over doen. Rij deze route echter laat in september of vóór de meimaand, dan is deze klassieke kustweg een feest om te rijden en zie je Italië op zijn best.

Panoramische weg van Alghero naar Bosa in het noorden van Sardinië, ideaal voor motorvakanties

ROUTE 3: SP71 – Chia kustweg

Waar start deze?

Chia

 

Waar is het eindpunt?

Chia

 

Wat is de afstand?

23 km

De Chia kustweg bevindt zich op het weelderige eiland Sardinië en voert 23 km lang langs een kustlijn, om van te genieten van begin tot eind. Je begint in het oude dorp Chia zelf, voordat je langs de zuidelijke kustlijn van het eiland rijdt - waarom zou je deze trip niet op een scooter maken voor een authentieke ervaring?

Een van de meest pittoreske routes op de lijst. Schoonheid is hier alomtegenwoordig gaande van de 17e-eeuwse Chia-toren tot kleine baaien aan de smaragdgroene zee. Het enige probleem zal de extra bagage zijn die je moet meenemen. Je zal immers je zwemspullen moeten meenemen want een duik nemen is hier echt een must.

Het is het hele jaar door goed toeven in Chia, hoewel je de heetste maanden juli en augustus misschien beter kunt vermijden.

Motortrips in Spanje

Klassiek Spaans zomers berglandschap, met een weggetje.

ROUTE 1: Jaen

Waar start deze?

Jaén, Spanje

 

Waar is het eindpunt?

Jaén, Spanje

 

Wat is de afstand?

281 km

Tussen Granada en de Portugese grens ligt het prachtige Andalusië. Er zijn veel routes die je hier kan rijden, maar er is een hele populaire die begint en eindigt in Jaén. De rit duurt ongeveer zes uur en is 281 km lang. Motorrijders kunnen hun hart ophalen aan de fantastische kronkels en bochten in een ontzagwekkend landschap.

 

ROUTE 2: De Pyreneeën van kust naar kust

Waar start deze? Santander

Waar is het eindpunt? Santander

Wat is de afstand? 3147,8 km

De motorreis zal je ongeveer 12 overnachtingen kosten en maakt een 3148 km lange lus. Ze vertrekt vanuit Santander en is perfect voor zowel solorijders, duo's als groepjes motorvrienden. Deze wegen vormen een geweldige mix van rustige, kronkelige bergweggetjes, schilderachtige uitzichten en het vooruitzicht van een strandvakantie. Motorrijders kunnen zich verheugen op een fantastisch landschap

ROUTE 3: De driehoek van Potes

Waar start deze? Potes

Waar is het eindpunt? Potes

Wat is de afstand? 201,1 km

Een van de meest beroemdste motorritten in de Picos de Europa: Van Potes naar Riaño naar Cangas de Onís en terug naar Potes. Deze route biedt een combinatie van landschappen. Van bergpassen en kloven tot meren en andere prachtige landschappen. Een 201 km lange tocht die je in 4 uur kan rijden, perfect voor een weekendje weg.

Motortrips in Scandinavië

Klassiek Noors-Scandinavisch berglandschap in de zomer met weg, bergen en fjord met een blauwe lucht, Noord-Noorwegen, provincie Finnmark, gefotografeerd vanuit een drone

ROUTE 1: De weg naar de Noordkaap.

Waar start deze?

Olderfjord, Noorwegen

 

Waar is het eindpunt?

Noordkaap

 

Wat is de afstand?

130 km

Het meest noordelijke punt van het continent is een attractiepool voor motorrijders uit de hele wereld. En met recht en reden. De weg naar de Noordkaap vanuit Oslo (Noorwegen) biedt eindeloze en ontzagwekkende landschappen, met bergen, fjorden en zonnige oceaanzichten.

Houd er rekening mee dat het een heel eind rijden is vanuit Oslo, je hebt tussen de vijf en negen dagen nodig om de 1.962 km af te haspelen. De weg naar de Noordkaap begint echter officieel bij Olderfjord en is slechts 130 km lang. Welke route je ook neemt, doe het in je eigen tempo en geniet van de lange weidse wegen. Neem een toerfiets die is ontworpen om dergelijke onvergetelijke reis te maken.

Voor je aan deze tocht begint is het aangeraden de weersvoorspellingen goed in acht te nemen. Zelfs in de zomer kan het weer erg onvoorspelbaar zijn dus hou rekening met alle eventualiteiten. Van de ene op de andere dag kun je in felle zon, stormweer of zelfs sneeuw terechtkomen. Maar als je denkt dat dit iets voor jou is, dan is de weg naar Noordkaap opwindend en zijn er maar weinig motortrips in Europa die hier kunnen aan tippen.

ROUTE 2:
De IJslandse Ringweg

Waar start deze?
Reykjavik, IJsland

Waar start deze?
Reykjavik, IJsland

Wat is de afstand:
1332 km

De Europese Route 69 (kortweg E 69) is een Europese weg tussen Olderfjord en de Noordkaap in het noorden van Noorwegen. De weg is 129 km lang en voert door vijf tunnels met een totale lengte van 15,5 km.
Panoramische winterfoto van weg die langs de kust van het meer naar vulkanisch gebergte leidt. Hoge, piekige rotsen bedekt met een sneeuwlaag die zich weerspiegelt in het wateroppervlak. Zo ziet de bestuurder de ringweg, IJsland.
Toeristische weg in IJsland, prachtig natuurlandschap vanuit de lucht, bergen en kust bij zonsondergang

De IJslandse Ringweg van 1.332 km is een geweldig instrument om een aantal wonderlijke, fascinerende bezienswaardigheden op het eiland te verkennen. Om er te komen kun je een tweedaagse veerboot nemen vanuit Denemarken of je motor erheen verschepen. Het is een beetje extra moeite, maar een onvergetelijk avontuur in Reykjavik is deze moeite meer dan waard.

Je kunt de IJslandse Ringweg in ongeveer 20 uur afleggen, maar reken maar op een hele week te geven als je alles ook echt wil gezien hebben. Bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn natuurlijk het noorderlicht, dat je kunt zien als je eind september of oktober reist; de natuurlijke warmwaterbronnen die perfect zijn om in te ontspannen na een lange dag rijden; en een reeks ongelooflijke landschappen die je langs de route kunt bewonderen, waaronder de indrukwekkende vulkaan Hverfell.

TOURING & ADVENTURE

Weg langs de Zwitserse Alpen in Andermatt

De drie Zwitserse passen

Waar start deze? Andermatt, Zwitserland

Waar is het eindpunt? Andermatt, Zwitserland

Wat is de afstand? 128 km

De Drie Passen tour in Zwitserland is gemakkelijk te navigeren, je rijdt drie Alpenpassen in één dag. De 128 km lange route begint en eindigt in Andermatt. Hou in het achterhoofd dat de passen - Susten, Firka en Grimsel - tussen oktober en mei meestal gesloten zijn vanwege sneeuw.

Dit is een route die je het beste in je eigen tempo kunt afleggen, het glorieuze Alpenlandschap is adembenemend. Als je tijd hebt, kun je ook genieten van de Nufenenpas, ten zuiden van de lus.

Weg langs de Zwitserse Alpen in Andermatt

De Transfagarasan Highway

Waar start deze? Cartisoara, Romania

Waar is het eindpunt? Bascov, Roemenië

Wat is de afstand? 150 km

De Transfagarasan Highway, die op en over de hoogste bergen van Roemenië loopt, is een ongelooflijke route. De kronkels en bochten brengen je naar een indrukwekkende 2.042m hoogte. Hoewel het hele traject geasfalteerd is, zijn er wat hobbels en oneffenheden naarmate je verder komt.

In het weekend kan het er druk zijn, dus als je rustig wil rijden kan je deze trip best op een doordeweekse dag maken. Een rustigere rit betekent dat je kunt genieten van bezienswaardigheden zoals het Poenari kasteel, de residentie van Vlad de Spietser - de inspiratie voor Bram Stoker's Dracula.

Weg langs de Zwitserse Alpen in Andermatt

Windermere Loop - Lake District, Verenigd Koninkrijk

Waar start deze? Windermere

Waar is het eindpunt? Windermere

Wat is de afstand? 104 km

Deze fantastische route rij je in minder dan twee uur en je komt heel wat rijders tegen rond Coniston Water en Windermere. Er zijn heel wat cafés en bezienswaardigheden waar je kunt stoppen in het Lake District National Park, dus neem je camera mee en leg de rustige sfeer vast op beeld.

NT1100 dynamisch shot met rijder op de kustweg

Motorrijden in Europa en veiligheid

Voordat je motortrips in heel Europa gaat plannen informeer je je best eerst goed over de lokale verkeersregels en hoe je veilig kunt rijden. Als je in een ander land gaat rijden, is de kans groot dat er verschillen zijn waar je rekening mee moet houden.

WEGCODE

Je bent misschien goed op de hoogte van de regels in je eigen land, maar het is belangrijk om te weten dat er in Europa enkele verschillen zijn. Snelheidsbeperkingen bijvoorbeeld kunnen verschillen van land tot land.

- De nationale snelheidslimiet in Duitsland (de Autobahn niet meegerekend) is 100 km/u.

- De maximumsnelheid in Nederland is 80 km/u.

- In Frankrijk is de limiet 50 km/u binnen de bebouwde kom. Op snelwegen binnen de bebouwde kom en tweebaans autowegen gescheiden door een middenberm mag je 110 km/u, terwijl je op snelwegen 130 km/u mag.

- In Italië is de maximumsnelheid 50 km/u in de stad, 90 km/u op A-wegen, 110 km/u op tweebaanswegen en 130 km/u op snelwegen.

- Op de wegen in Spanje is de nationale snelheidslimiet op snelwegen 120 km/u, binnen de bebouwde kom geldt een limiet van 50 km/u en buiten de bebouwde kom is de snelheidslimiet 90 km/u.

- In het Verenigd Koninkrijk is de nationale snelheidslimiet 112 km/u op tweebaans autowegen en autosnelwegen, op tweebaans autowegen 96 km/u en binnen de bebouwde kom 50 km/u.

Als je in veel landen wordt betrapt op te hard rijden, kun je ter plekke een boete krijgen die onmiddellijk moet worden betaald - je kunt zelfs naar de dichtstbijzijnde pinautomaat worden begeleid om dit te doen. Als je dat niet doet of kunt, kan je motor in beslag worden genomen.

Hoewel veel Europese verkeersborden op elkaar lijken, kunnen er toch verschillen en variaties zijn, dus doe wat onderzoek voordat je op reis gaat zodat je weet wat je kunt verwachten.

Andere regels die binnen Europa kunnen verschillen per land zijn ondermeer:

- Filteren of splitsen is illegaal in Frankrijk.

- In Frankrijk moet je een blaastest bij je hebben en als je wordt betrapt zonder handschoenen, krijg je een boete van 68 euro.

- Als je een bril op sterkte draagt, is het in Spanje wettelijk verplicht om een reservebril bij je te hebben.

- In Spanje en Frankrijk is het dragen van in-ear speakers illegaal. Maar ingebouwde helmspeakers zijn acceptabel.

- Motorrijders in België moeten beschermende kleding dragen.

- Motorrijders in Duitsland moeten hun dimlichten laten branden, of het nu dag of nacht is.

- In het Verenigd Koninkrijk moeten zowel de bestuurder als de passagier een helm dragen tijdens het rijden op een motor, scooter of bromfiets.

- Motorfietsen die niet in Italië geregistreerd staan, maar wel in het land gebruikt worden, moeten EU-stijl nummerplaten hebben met de herkomst van het voertuig of een sticker van het thuisland naast de achterste nummerplaat.

VEEL GESTELDE VRAGEN