Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Een beginnersgids voor rijden met een passagier

Een beginnersgids voor rijden met een passagier

Motorrijden is enorm opwindend, dus waarom het plezier niet delen met iemand? Betrek een vriend of je partner bij je hobby door hen achterop te nemen. Of je nu een ervaren rijder bent of net begint: hier zijn enkele tips om optimaal te genieten van rijden met twee.

Wat is een bijrijder?

Een bijrijder, oftewel een passagier, zit achterop de motorfiets. Sommige motoren hebben een afzonderlijk zitje voor de passagier, terwijl je op andere hetzelfde zadel deelt. In tegenstelling tot passagiers in een zijspan zit de bijrijder steeds ook op de motorfiets, achter de bestuurder.

Gold Wing dynamisch beeld in een hoek met bijrijder

Jezelf voorbereiden op rijden met een passagier

De houding van de passagier op de motorfiets is niet passief, maar actief. De bijrijder moet tot op zekere hoogte deelnemen aan het rijden door evenwicht te bewaren en de bewegingen te coördineren met de rijder. Zeker tijdens manoeuvres zoals draaien en remmen.

Het is daarom dat een goede voorbereiding voor beiden essentieels is voor de veiligheid en het plezier:

1. Vraag na of je passagier al eerdere ervaring heeft met motorrijden - al dan niet als passagier - om te weten of hij of zij op hun gemak zal zijn.

2. Zorg ervoor dat ze de dynamiek van motorrijden begrijpen, voornamelijk hoe de motor overhelt in de bochten. Hen hier op voorbereiden is essentieel. Adviseer steeds om mee te leunen met jou.

3. Demonstreer waar en hoe de passagier zich moet vasthouden tijdens het rijden. Doorgaans houdt de passagier zich vast aan de rijder of aan de daartoe voorziene handvatten indien aanwezig.

Je passagier kennis laten maken met deze basisbeginselen zal hun vertrouwen verbeteren en voor rust zorgen onderweg. Bovendien zullen ze ook meer kunnen genieten van de rit.

Gold Wing statisch beeld met rijders aan de praat

Aanpassingen aan de motor voor beginnende bijrijders

Voor je met een passagier de baan op gaat, voer je best enkele aanpassingen door aan je motor. De motor aanpassen voor passagiers is essentieel voor de veiligheid. Bovendien zorgt het voor een plezierige en comfortabele rit voor beiden.

Hieronder vind je enkele tips voor de beste motorconfiguratie met passagiers.

Voor de start voer je liefst enkele aanpassingen uit aan je motorfiets. Alle informatie hiervoor vind je in het instructieboekje.

• Pas de voorspanning van je achterste schokdemper aan om het extra gewicht te kunnen dragen.

• Kijk je bandenspanning na. Voor het rijden met een passagier heb je misschien wat meer bandendruk nodig. Doorgaans raadt men aan 0,3 - 0,4 bar toe te voegen aan de achterband.

• Klap de voetsteunen voor de passagier uit.

• Ga na of je achteruitkijkspiegels nog goed afgesteld staan, want het extra gewicht kan een invloed hebben op het zicht.

• Pas je koplamp(en) aan als je ook in het donker rijdt.

• Raadpleeg de handleiding van je motorfiets voor extra instructies indien nodig.

De veiligheid van je passagier verzekeren

Ervoor zorgen dat je passagier zich goed voelt is van het opperste belang. Als bestuurder ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van je passagier.

Net als de bestuurder moet ook de passagier op een motorfiets verplicht aangepaste kledij dragen zoals voorgeschreven door de Belgische wegcode. Dat betekent een passende motorhelm, handschoenen, een jas of vest met lange mouwen en een lange broek. Een motorpak kan natuurlijk ook. Laarzen of hoge schoenen die de enkels beschermen zijn eveneens verplicht.

De wetgeving hierover verschilt van land tot land, maar het veiligst is natuurlijk om ook in andere landen te rijden met dezelfde kledij die in België verplicht is.

Aangepaste beschermende kledij is dan ook nummer 1 als het gaat over veiligheid voor de (bij)rijder. De juiste uitrusting die ook nog eens comfortabel zit, zorgt ervoor dat jij en je passagier comfortabel en gerust op weg kunnen.

Passagiersvriendelijke kenmerken van een motorfiets

Sommige motorfietsen hebben speciale features waardoor ze extra geschikt zijn om te rijden met een passagier. Dat type motoren kan probleemloos het extra gewicht van een andere rijder aan en maken het aanpassen van de motor voor een passagier extra gemakkelijk. Hier vind je een overzicht van kenmerken die een motorfiets moet hebben om des te geschikter te zijn voor rijden met een passagier.

· Comfortabel zadel - Dat geeft de passagier optimaal comfort. In het beste geval is het passagiersadel enkele centimeters hoger dan dat van de bestuurder. Zadels die extra breed en dik zijn hebben nog een streepje voor. Die zorgen namelijk voor genoeg steunoppervlak, optimale beweegbaarheid en meer comfort tijdens lange ritten.

· Toegankelijke bediening - De motorfiets beschikt best over eenvoudige en responsieve bedieningselementen. Op die manier geniet je van een stabiele, gecontroleerde rit. Des te belangrijker wanneer je met een passagier rijdt.

· Een breed stuur - Een breed stuur zorgt voor betere controle en stabiliteit. Geen overbodige luxe aangezien de dynamiek van een motorfiets verandert door het extra gewicht van een passagier.

· Goede ergonomie - de motorfiets moet een neutrale, ontspannen rijhouding in de hand werken, zowel voor rijders als voor passagier. Dat reduceert vermoeidheid tot het minimum, wat vooral tijdens lange ritten essentieel is. Ook verbetert het de controle over de motorfiets.

· Rugsteun voor de passagier - zorgt voor meer comfort bij de bijrijder. Een rugsteun kan deel uitmaken van de topkoffer. Sommige motorfietsen, zoals de CMX1100 Rebel, kunnen uitgerust worden met een afzonderlijke steun.

· Communicatiemiddel - Een Bluetooth-communicatiesysteem kan aangekocht worden los van de motorfiets. Het systeem maakt constante communicatie tussen rijder en passagier mogelijk. Niet alleen handig om plaspauzes te communiceren maar ook om gewoon te praten onderweg, wat de rit des te leuker maakt.

VEEL GESTELDE VRAGEN