Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

De Ultieme Gids voor Circuitdagen op de Motor in Europa

Een circuitdag op de motor staat garant voor spannende sensaties en ongezien spektakel, of je nu als racer op de baan bent of gewoon in de tribune zit. Ben je racefanaat of wil je het gewoon een keertje proberen, dan moet je absoluut eens een circuitdag in je buurt bezoeken.

In deze gids verkennen we samen enkele van de beste Europese racecircuits voor de motor. Ook leer je enkele onmisbare tips om alles uit je circuitdag te halen. Van Monza tot Le Mans: hier ontdek je enkele van de beste motorervaringen die er zijn.

Super Sport

2024 Fireblade met rijder op het circuit

Een beter begrip van circuitdagen voor motoren

Een circuitdag voor motoren is een evenement voor motorfanaten en -rijders. Doorgaans vinden ze plaats op en rond een professioneel racecircuit. Aanwezigen kunnen deelnemen in gemoedelijke ritten of hun persoonlijke vaardigheden verbeteren. Circuits bieden ook trainingssessies waarin jij je als circuitrijder kan ontwikkelen en verbeteren, zodat je steeds snellere rondetijden neerzet. In het algemeen zijn dit soort evenementen een uitgelezen kans voor gelijkgezinden om samen te komen en hun spierballen te laten rollen.

2024 Fireblade met rijder op het circuit

Wat zijn de voordelen van een circuitdag?

Deze populaire evenementen bieden talloze voordelen voor elke bezoeker. Of je jezelf nu wil voorbereiden op je eerste competitieve wedstrijd, een doorwinterd professional bent of gewoon uitgenodigd bent door iemand.

• Leren van elkaar– niet alleen ontmoet je er motorfanaten en kan je verhalen met elkaar delen, circuitdagen zijn de ideale plek om te leren van anderen. Geraak aan de praat met doorwinterde professionals, of deel jouw eigen kennis met nieuwe rijders.
• Zien wat je in huis hebt – een professioneel circuit is natuurlijk de optimale omgeving om in alle veiligheid te ontdekken wat jouw (nieuwe) motor en diens uitrusting écht in petto hebben. Je rijdt in een gecontroleerde omgeving omringd door professionals, dus je bent steeds in veilige en ervaren handen.

2024 Fireblade met rijder op het circuit

Waar vind ik circuitdagen voor motoren?

Je staat wellicht te popelen om aan de slag te gaan, maar neem zeker deze zaken in acht wanneer je op zoek bent naar een circuitdag in je buurt.

• Locatie – Jouw ideale circuit hangt natuurlijk af van hoe ver je wil reizen. Kies een circuit in je buurt voor je eerste deelname - of maak er meteen een roadtrip van en bezoek meteen een ander land!
• Data – Professionele circuits worden voortdurend ingezet voor allerlei events, dus dubbelcheck zeker de exacte data waarop je het circuit wil bezoeken.
• Het circuit – Elk circuit verschilt, en heeft andere kenmerken en karakteristieken. Denk vooraf goed na over hoe zwaar je de uitdaging wil maken en baseer je finale keuze op een circuit dat perfect bij jouw vaardigheidsniveau past.

2024 Fireblade met rijder op het circuit

Hoe duur zijn circuitdagen?

Circuitdagen voor motoren variëren sterk in prijs. Verschillende factoren dragen bij tot de prijs van een event: het circuit, het land, de periode van het jaar, het tijdstip in de dag. Wil je niet de volle pot betalen, houd dan je ogen open voor avondsessies tijdens weekdagen. Natuurlijk zijn zomersessies in het weekend beduidend duurder omdat ze in het hoogseizoen liggen en de vraag erg hoog is. Eens je een circuit gekozen hebt, bezoek je best hun website om te kijken welke sessies ze aanbieden. Wij hebben een aantal circuits geselecteerd op basis van locatie, moeilijkheidsniveau en betaalbaarheid.

Welk circuit past het best bij jou?

Circuit
Locatie
Omschrijving
Website van het circuit
Circuito de Jerez

Circuito de Jerez

Andalusië, Spanje
Het Circuito de Jerez is een van de Spaanse klassiekers. Bekend om zijn technische bochten en complexe lay-out, is het een geweldige plaats voor zowel nieuwe rijders als doorwinterde pro's. Rijden op Jerez stimuleert je als beginner om je limieten op te zoeken. Bovendien zorgt het ook voor ervaren rijders nog voor een spannende rit. Absoluut een van de betere Spaanse locaties voor een circuitdag.
TT Circuit Assen

TT Circuit Assen

Assen, Nederland
Ook bekend als de 'Cathedral of Speed'. Events op het TT Circuit van Assen zijn erg spannend en toch geschikt voor rijders van alle niveau's. Dat maakt het circuit een topbestemming voor zowel Nederlandse als internationale racefanaten. Het is een van de meest populaire trekpleisters voor motorsport in het land en de thuishaven van de TT Assen. Daarbovenop is het dankzij de beruchte snelle bochten en lange rechte stukken de perfecte omgeving om de Fireblade - en jezelf - tot het uiterste te pushen.
Circuit de la Sarthe

Circuit de la Sarthe

Le Mans, Frankrijk
Het Circuit de la Sarthe staat bekend om z'n lange rechte stukken en is eveneens de thuishaven van de iconische 24 uur van Le Mans. Het is een fantastische plek om topsnelheden te rijden en om te proeven van onvervalste endurance-racing, Le Mans-style. Een omgeving waar de ranke, gestroomlijnde CBR650R floreert. Dit uitdagende endurance-circuit is een ware uitdaging voor ervaren rijders. Bovendien is het een van de meest iconische Franse motorsport-locaties die er zijn.
 
Autodromo Nazionale Monza

Autodromo Nazionale Monza

Monza, Italië
Van Le Mans naar Monza. Van het ene icoon naar het andere. Deze Milanese koning onder de motorsportlocaties staat bekend om zijn hoge snelheden en iconische kombochten. Voel decennialange motorsportgeschiedenis tot leven komen terwijl je over het legendarische asfalt scheurt. Wil je jouw vintage Honda alle eer aan doen, dan zal je nergens een betere omgeving vinden dan dit wereldvermaarde Italiaanse Grand Prix-circuit.
Castle Donington, VK

Castle Donington, VK

Castle Donington, VK
Donington Park neemt een aanzienlijke plek op in de motorracegeschiedenis van Groot-Brittannië. Het is het eerste circuit van het land dat specifiek gebouwd werd voor races, en het oudste dat nog steeds in gebruik is. Het complexe, snelle circuit staat bol van de motorsportgeschiedenis en zal je absoluut je limieten doen opzoeken.
Nürburgring

Nürburgring

Eifelgebied, Duitsland
Dit is een beetje een bonus-circuit. De Nürburgring is regelmatig geopend voor Touristenfahrten, oftewel toeristendagen waarbij je met je eigen motorfiets kan gaan racen voor eigen plezier. Het racecircuit in het Eifelgebied is de thuishaven van vele legendarische Duitse motorsportevents en omvat ook het iconische Grand Prix-circuit Nordschleife. Ook bekend als de "Green Hell" oftewel de groene hel, is het wereldwijd een van de meest uitdagende circuits. De Nürburgring Nordschleife is daarom vooral geschikt voor ervaren rijders op zoek naar de ultieme opwinding.

Verborgen parels

Circuit
Locatie
Omschrijving
Website van het circuit
Autódromo do Estoril

Autódromo do Estoril

Portugese Riviera, Portugal
Met de prachtige Portugese Riviera als achtergrond bieden motorraces op het Autódromo do Estoril een spannende mix van snelle en technische secties. Het staat dan ook bekend als een van de meer technische en veeleisende motorsportlocaties in het land. Bovendien kent het een rijke geschiedenis in de MotoGP en andere grote race-evenementen.
Circuit Paul Armangac

Circuit Paul Armangac

Nogaro, Frankrijk
Het Circuit Paul Armangac, ook bekend als het Circuit de Nogaro, is een racebaan gelegen in het dorpje Nogaro in het departement Gers, zuidwest Frankrijk. Het circuit is relatief vlak en kent meerdere snelle rechte stukken, telkens verbonden door technisch uitdagende secties.
Tor Poznań

Tor Poznań

Poznań, Polen
Tor Poznań is met een lengte van meer dan 4 km het langste circuit van Polen. Het bestaat uit een combinatie van complexe, bochtige secties en enkele rechte stukken. Auto- en motorracers waarderen vooral de uitstekende flow van de circuitopstelling.
Automotodróm Slovakia Ring

Automotodróm Slovakia Ring

Orechová Potôň, Slovakije
De Automotodróm Slovakia Ring, kortweg Slovakia Ring, is een van de langste vaste circuits in Europa. Zelfs voor de meer ervaren rijders belooft het een technische uitdaging - waarbij de omvangrijke uitloopzones zorgen voor maximale veiligheid. Vier aangelegde heuvelkammen verspreid over het circuit zorgen voor een extra dosis adrenaline.
Circuito de Navarra

Circuito de Navarra

Los Arcos, Spanje
Het circuit van Navarra, dichtbij het stadje Los Arcos, is een multi-disciplinair sportcomplex dat een racebaan van 3,85 km bevat. Het circuit heeft van alles een beetje. Dat vraagt om een zorgvuldig uitgebalanceerde opstelling die zowel de veeleisende snelle en vloeiende openingssector aankan als de bochtige en technische tweede helft.
CBR600RR in pitgarage, klaar om het circuit op te gaan.

Jezelf voorbereiden op je circuitdag

Een goede uitrusting is essentieel vooraleer je afreist naar het circuit. Zorg er dus voor dat je tijdig alle nodige bescherming in huis hebt. Voor de meeste events ben je verplicht je eigen uitrusting mee te nemen. Meestal wordt die ook nagekeken om te garanderen dat het voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Het is daarnaast ook belangrijk om je motor optimaal voor te bereiden. Overweeg een extra set banden mee te nemen en andere items die mogelijk vervanging nodig hebben naargelang de dag vordert. Zoals: voetsteunen, banden, koppelings- en remhendel en -kabels, vervangende kuipdelen en een paddockstand. Denk ook na over het transport van je motorfiets van en naar het circuit. Na een lange dag op de racebaan is je motorfiets misschien niet meer geschikt voor de weg. Daarom is het aanbevolen om je motorfiets op een andere manier te vervoeren indien mogelijk. 

DEZE MOTORUITRUSTING HEB JE NODIG:

Hier zijn enkele items voor je motorfiets die je best in overweging neemt vooraleer je vertrekt naar een circuitdag.

Bandenwarmers – Vooraleer je het circuit oprijdt, doe je er goed aan je banden op te warmen. Zo ervaar je maximale grip en prestaties vanaf de eerste meters.

Extra set banden – je zal je banden tot het uiterste drijven. Om het meeste uit je circuitdag te halen, neem je daarom best een extra set banden mee.

Voetsteunen – Een extra set komt altijd van pas in het geval je ze beschadigt of verliest.

Koppelings- en remhendel – Overweeg een vervangingsset zodat je geen tijd verliest in geval van problemen.

Paddockstand – vergemakkelijkt het voortdurende onderhoud aan je motorfiets door de banden van de grond te houden.

Extra set kuipdelen – mocht je schade oplopen tijdens een van je sessies kan je deze meteen repareren. Erg handig om je motor te beschermen op het circuit.

Je koplamp en pinkers verwijderen of afplakken – om het risico van puin op de baan en schade aan je motor te verminderen, is het aangeraden je richtingaanwijzers te verwijderen en je lichten af te plakken.

Nu je motorfiets helemaal op punt staat, wordt het tijd om aan jezelf te denken. Laten we even wat specifieke uitrusting overlopen die essentieel is voor je volgende circuitdag. Het is van levensbelang dat je zo voorbereid en veilig mogelijk aan de paddock arriveert.

Helm – moet FIM-gekeurd zijn.

Laarzen – je pak moet minstens 70 mm over je laarzen heen komen.

Handschoenen – deze moeten minstens 50 mm over je pak heen komen.

Bescherming – voor knieën, ellebogen, schouders en heupen. Knielappen of sliders zijn ook zeker nuttig om je knieën te beschermen in scherpe bochten.

Lederen racepak – ofwel in één stuk en maximaal bestaande uit twee stukken. De rits moet 360° rondom je middel gaan.

Borst- en rugbescherming – dit is nu verplicht in de meeste Europese landen.

Fireblade met rijder gaat bijna het circuit op.

Persoonlijke voorbereiding

We kennen het gevoel. Het is de dag - of zelfs de week - voor je circuitdag en je staat te springen om te vertrekken. Maar er zijn nog enkele persoonlijke voorbereidingstips die we je niet willen onthouden.

Eet – zorg ervoor dat je goed hebt gegeten vooraleer je naar het circuit trekt. Neem ook zeker sportsnacks mee zoals fruit en proteïnebars.

Drink – net zoals het eten betreft: zorg ervoor dat je genoeg water drinkt en meeneemt. Racen kan erg vermoeiend zijn waardoor je begint te zweten en dus lichaamsvocht verliest. Hydrateren is dus de boodschap.

Slapen – onderschat nooit de kracht van een goede nachtrust - en zeker voor de langverwachte racedag. Het helpt je om alert te blijven en houdt je concentratie op peil.

VEELGESTELDE VRAGEN