Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Wintercheck voor uw auto: tips voor het rijden in de winter

Donkere ochtenden, ijzige wegen, gierende wind, plotselinge zware sneeuwval... De winter stelt automobilisten voor tal van uitdagingen.

Lees onze tips voor het rijden in de winter, van autochecks tot zaken die u best meeneemt, praktische adviezen en rijden met hybride auto's.

6 eenvoudige winterchecks voor uw auto

1. Vloeistoffen

Alle vloeistoffen in uw auto moeten bijgevuld zijn. Dit geldt voor alle weersomstandigheden. Controleer dus:

Motorolie – als het niveau van de motorolie te laag is, kan de motor beschadigd raken. Dit vergt een dure herstelling.

Koelvloeistof/antivries – voorkomt een oververhitting van uw motor. In de winter moet u antivries toevoegen om te voorkomen dat het mengsel bevriest.

Remvloeistof – voor het hydraulische systeem van de remmen dat uw auto afremt wanneer u het pedaal intrapt.

Wasmiddel voor de voorruit – in de winter wordt het zicht vaak belemmerd door sneeuw, hagel, regen en zout. Zorg er dus voor dat uw voorruit schoon blijft. Meng water en een wasmiddel voor de voorruit om een bevriezing van het systeem te voorkomen.

2. Ruitenwissers

Controleer uw ruitenwissers - als ze versleten of beschadigd zijn, moet u ze vervangen.

We raden aan om ze om de 12 maanden te vervangen. U kunt ze zelf vervangen of een service- of onderhoudstechnicus vragen om dit te doen.

3. Winterbanden

Controleer de toestand van uw banden. De ideale profieldiepte is 3 mm, de wettelijke limiet is 1,6 mm.

Overweeg een investering in winterbanden. Bij temperaturen van minder dan 7°C zijn ze veiliger dan zomerbanden, zelfs op een droog wegdek. Ze bevatten meer natuurrubber en zijn dus flexibeler bij lagere temperaturen. Door hun profiel krijgt het rubber meer contact met het wegdek.

Ze zijn verplicht in sommige Europese landen en regio's waaronder Duitsland, Italië en enkele Franse regio's, maar bijvoorbeeld niet in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland.

4. Lampen

Loop rond uw auto en controleer uw koplampen, achterlichten, richtingaanwijzers en mistlampen. Vraag iemand om u te helpen om uw remlichten te controleren of parkeer tegenover een muur of, nog beter, een raam zodat u de reflectie van de lampen kunt zien om te controleren of ze werken.

Als u merkt dat een of meerdere lampen niet werken, raadpleeg dan uw handleiding. Misschien kunt u de lamp zelf vervangen.

5. Batterij

Na verloop van tijd verliezen batterijen geleidelijk hun totale capaciteit, maar koude temperaturen zullen hun levensduur nog meer verminderen door een vertraging van hun chemische processen. Als uw batterij niet goed onderhouden is, zal uw wagen op een bepaald moment niet meer starten.

Hoe werkt uw batterij bij normale temperaturen? Hapert uw ontsteking soms of start uw auto slechts na meerdere pogingen? Als u een van deze vragen positief hebt beantwoord, laat u best uw batterij controleren door een dealer om te voorkomen dat ze u plots in de steek laat.

6. Voorruit en ruitenwissers

Een duidelijk zicht door de zijruiten en de voorruit is 's winters nog belangrijker. Vorst op de ruiten zal het zicht belemmeren. U moet dus een ontdooier gebruiken om de ruiten ijsvrij te maken voor u vertrekt.

Gebruik alleen een ontdooimiddel en een ijskrabber. Alle andere methoden kunnen krassen veroorzaken op het glas. Laat dan uw warmeluchtcirculatie op volle kracht werken, verhoog de temperatuur en schakel de eventueel voorziene voorruitverwarming in. Heet water op een bevroren voorruit gieten, lijkt misschien een snelle oplossing. Dit kan echter aanleiding geven tot barstjes in het glas.

Om ijsvorming te voorkomen, kunt u uw voorruit ook afdekken. Bevestig deze afdekkingen met Velcro en zuignappen op de buitenspiegels.

Wat moet u in de winter meenemen in uw auto?

In de strengste wintermaanden moeten enkele essentiële zaken beschikbaar zijn in uw auto voor noodgevallen. We raden de volgende zaken aan:

Ruitensproeiervloeistof - als de weersomstandigheden zo slecht worden dat u uw ruiten vaker moet schoonmaken, voorziet u best een reservefles.

Ontdooiingsmateriaal – u bent wettelijk verplicht om uw voor- en achterruit vrij te houden van sneeuw en ijs. Als u dus geen verwarmde voorruit hebt, is dit een essentieel hulpmiddel.

Een zaklamp – als uw auto u onderweg in de steek laat in een koude, donkere nacht, hebt u zeker een lichtbron nodig.

Hoge zichtbaarheidsvest – als u uw auto moet verlaten in het donker, moet u gezien worden door andere automobilisten om een ongeval te voorkomen.

Rubberlaarzen – een paar regenlaarzen of andere stevige laarzen met goede grip zullen u helpen om ijs en sneeuw te trotseren.

Warme kleding – als u vast komt te zitten of gestrand bent, moet u soms lang wachten in de kou. Zorg dus voor voldoende kleding om uzelf en uw passagiers een extra laagje warmte te geven.

EHBO-doos – doekjes, pleisters, verband, een schaar en handschoenen.

Sleepkabel – echt handig als uw auto of een andere wagen uit de sneeuw moet worden gesleept.

Schop – als u thuis of onderweg wakker wordt met een deken van sneeuw voor uw auto, zult u een schop nodig hebben om uw auto te bevrijden.

Drank en snacks – gestrand zijn of wachten op gladde wegen is al erg genoeg. Honger en dorst zijn dan zeker te vermijden.

Startkabel – handig als uw batterij het begeeft.

Tips voor het rijden in de winter

U hebt gecontroleerd of uw auto rijklaar is voor de winter en u hebt alles voorzien om vlot te kunnen rijden? Dan moet u nu nog rekening houden met enkele tips om veilig te rijden in verraderlijke omstandigheden.

hoge versnelling

Gebruik een hoge versnelling

Als de wegen glad zijn, moet u zeer voorzichtig rijden. Om tractie te behouden in een handgeschakelde auto, trekt u best op in de tweede versnelling.

Als u op een vlakke ondergrond rijdt, moet u de versnelling hoog en het toerental laag houden om te voorkomen dat uw banden doorslippen. Rij traag in de bochten en vermijd plotse reacties waardoor uw auto de tractie zou kunnen verliezen.

hou afstand in de winter

Hou afstand

Een eenvoudige, maar effectieve tip: u moet altijd kunnen stoppen binnen de afstand die u nog kunt zien. Op besneeuwde wegen moet u de remafstand en de afstand tussen voertuigen tot tienmaal vergroten.

Bij nat weer kunnen regen en nevel het zicht en de zichtbaarheid beperken. Kom dus zeker niet te dicht bij de voorliggers en rij extra voorzichtig in de buurt van voetgangers, fietsers en motorrijders.

Remmen in een rechte lijn

Door te remmen in een rechte lijn vermijdt u dat uw auto uit balans raakt. Uw auto zal sneller wegglijden als u op een glad wegdek remt in een bocht. Rem dus gelijkmatig en ruim op tijd voor u in de bocht komt.

ijzel

Voorzichtig bij ijzel

IJzel is een van de grootste gevaren bij het rijden in de winter omdat hij zo goed op een natte weg lijkt.

Als u toch wegglijdt, kijk dan in de richting waarin u wilt rijden. Hou uw handen op het stuur en draai in de slip. Als de achterkant van uw auto overstuurt naar rechts, moet u naar rechts draaien.

Hybrides in de winter

Rijden met een zelfopladende hybride auto in de winter is niet anders dan rijden met een traditioneel voertuig en zou slechts weinig invloed mogen hebben op de prestaties van de batterij. De nieuwste hybrides zijn uitgerust met voorzieningen om de tractie en de controle te behouden in gladde omstandigheden.

Als u een plug-in hybride bezit, kan koud weer een negatieve invloed hebben op de prestaties van de batterij. Probeer uw hybride op te laden in een warme, afgesloten ruimte (bijvoorbeeld een garage) om uw batterij volledig te kunnen opladen. Door de verhoogde druk op de prestaties van een hybride, zal uw auto in verraderlijke omstandigheden meer gebruik maken van de benzinemotor dan van de elektrische aandrijflijn. Uw benzinetank moet dus ook goed gevuld zijn.

Elektrische auto's in de winter

De vermogenskarakteristieken van een elektrische motor bevestigen dat u met een elektrische auto zeer gemakkelijk kunt optrekken en de wielspin minimaliseren. Elektrische auto's gebruiken geen versnellingen en de kans op doorslippen of wegglijden in winterse omstandigheden is dus relatief klein.

Als u een elektrische auto bezit, maakt u zich misschien zorgen over slechtere prestaties bij lagere temperaturen. De temperatuur heeft inderdaad een invloed op de prestaties van de batterij. We geven hier enkele tips om de lading te sparen. U kunt bijvoorbeeld thuis de verwarming aanzetten terwijl de stekker van uw auto nog in het stopcontact zit. U verspilt dan onderweg geen energie om de temperatuur te verhogen. Spaar uw batterij door de zetel- en de stuurverwarming te gebruiken in plaats van de klimaatregeling.

Plan uw trajecten zorgvuldig. Hou daarbij rekening met uw verwachte actieradius. Bij koude temperaturen kan de actieradius van een opgeladen auto immers kleiner zijn dan normaal. Bij langzamer rijden verbruikt u meestal ook minder energie. Dit kan de actieradius van uw elektrische auto verbeteren.