Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

studiofoto zijaanzicht Honda e die wordt opgeladen

GIDS VOOR HET OPLADEN VAN EEN ELEKTRISCHE AUTO

Deze gids legt uit wat iedereen die overweegt een elektrische auto te kopen, moet weten over het opladen van zijn auto, zowel onderweg als thuis.

HOEVEEL OPENBARE OPLAADSTATIONS ZIJN ER?

In augustus 2019 waren er 9199 laadpunten in het VK. Dat is net iets meer dan de 8500 benzinestations, aldus marktanalist Experian.

In deze laadstations zijn er 13.800 laadmachines voor algemeen gebruik, dit zijn meer dan 23.400 verbindingen waar bestuurders van elektrische auto's gebruik van kunnen maken. Het aantal laadstations blijft groeien, aldus Zap Map, een verzamelaar van de data hieromtrent.

 

Wie beheert de oplaadstations?

Er zijn een groot aantal bedrijven verantwoordelijk voor oplaadstations voor elektrische auto's. De meeste daarvan zijn energiebedrijven, en veel daarvan vragen om een registratie voordat bestuurders er gebruik van kunnen maken. In ruil daarvoor krijgen de bestuurder een swipe- of contactloze kaart, vergelijkbaar met een bankkaart, die de gebruiker identificeert en toegang geeft tot de oplaadautomaten.

Dat betekent dat bestuurders die overwegen om een elektrische auto te kopen, moeten nadenken over hoe ze die zullen gebruiken. Als het voor langere reizen is, misschien voor werk of drukke weekends, dan is het een goed idee om u te abonneren op een aantal aanbieders. Sommige zijn nationaal, andere regionaal, wat betekent dat er voor lange ritten een zekere planning vooraf nodig is. Sommige retailers werken ook aan pay-as-you-go contactloze kaartlezers, waarvoor geen abonnement nodig is.

HOEVEEL KOST HET OM LID TE WORDEN VAN EEN OPLAADNETWERK?

Prijzen en diensten verschillen afhankelijk van de aanbieder.

BP Chargemaster’s Polar service heeft talloze laadpunten in het VK, en je kunt drie maanden gratis gebruik maken voordat je moet betalen voor het abonnement. Zo'n 70% van de laadstations zijn gratis te gebruiken voor abonnees, het bedrijf rekent 10,8 pence (12 eurocent) per kWh bij de punten die niet gratis te gebruiken zijn.

Zero Carbon World vereist geen abonnement, hier betaal je per laadbeurt.

Ubitricity, het bedrijf dat de laadpunten beheert bij lantaarnpalen in heel Londen rekent weer andere prijzen.

De prijzen voor al het bovenstaande zijn onder voorbehoud, dus controleer de website van elke aanbieder voor de huidige kosten.

Model opladen Honda-e

Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden?

Houd rekening met de volgende twee factoren

Net zoals benzine- of dieselauto's verschillende formaten van motoren hebben, hebben elektrische auto's verschillende formaten van accu's. Hoe groter de accu, hoe verder hij moet kunnen rijden voordat hij moet worden opgeladen. Maar ook: hoe groter de accu, hoe langer het duurt om ze op te laden.

Een ander aandachtspunt is de capaciteit van het oplaadstation, en het laadvermogen van de auto. Het oplaadstation wordt beoordeeld aan de hand van het aantal kilowatts (kW) dat het kan leveren, terwijl het voertuig wordt beoordeeld aan de hand van het wattage. In beide gevallen geldt: hoe hoger het cijfer, hoe sneller het opladen.

Linkerzijaanzicht Honda e die wordt opgeladen

DE SNELHEID VAN OPLAADSTATIONS BEGRIJPEN:

Langzaam opladen.
Langzaam opladen. Langzaam opladen. Snelheid: 3 kW Als u een elektrische auto oplaadt vanaf de 'lege' stand (thuis of aan een station) duurt het ongeveer acht uur om de auto volledig langzaam op te laden.
Langzaam opladen.
Langzaam opladen. Snelladen. Snelheid: 6,6 - 22 kW Als u een elektrische auto oplaadt vanaf de lege stand duurt het ongeveer drie tot vier uur om de accu's volledig op te laden. Als u thuis een oplader aan de muur heeft geïnstalleerd, zal het een snellader zijn, net zoals de meeste openbare oplaadstations.
Langzaam opladen.
Langzaam opladen. Supersnelladen. Snelheid: 43 - 50 kW Niet alle elektrische auto's zijn compatibel met supersnel opladen, dus controleer voor de aankoop of dit wel het geval is. Waarom is het belangrijk om dit te hebben? Als u een relatief lange reis met de elektrische auto maakt, laadt u met een supersnelle lader 80 procent op in slechts 30 minuten.

Is het eenvoudig om thuis een oplaadpunt te installeren?

Als u thuis een privéparkingparking heeft, is het een goed idee om een oplaadpunt, vaak een wallbox genoemd, te laten installeren.

Het neemt de rompslomp van het opladen weg, want wanneer de auto thuis geparkeerd staat, kan hij ter plekke opladen, klaar voor de volgende reis. Het goede nieuws is dat de overheid de kosten van een privélaadpunt subsidieert, dit is ongeveer £500 (€ 550) of 75% van de installatiekosten. Sommige autofabrikanten bieden aan om het verschil te dekken als onderdeel van het aankooppakket van een nieuw elektrisch voertuig.

ETIQUETTE BIJ OPLAADSTATIONS

Als bestuurders zijn we bekend met treuzelaars, middenbaanbestuurders, mensen die egoïstisch parkeren en mensen die zelden hun richtingaanwijzers gebruiken. Net zoals dit vervelende gewoontes zijn, zijn er ook enkele do's en don'ts bij het gebruik van openbare oplaadpunten.

OK-symbool WEL DOEN: Volg de oplaadstatus van uw auto Als de accu's van uw elektrische auto eenmaal voor 80% zijn opgeladen, is het beleefd om de auto af te koppelen en plaats te maken voor de volgende bestuurder.
rode X NIET DOEN: Een oplaadpunt in beslag nemen met een plug-in hybride Plug-in hybriden hebben een motor en kunnen snel worden bijgetankt aan een tankstation. Terwijl bestuurders van een elektrische auto nergens heen kunnen als ze geen toegang hebben tot een oplaadstation. Zorg er dus voor dat u geen oplaadpunt in beslag neemt als er elektrische auto's op hun beurt staan te wachten.
OK-symbool WEL DOEN: Meld storingen aan de netwerkbeheerder Het telefoonnummer van de leverancier staat op het oplaadpunt, of u kunt storingen melden met een app. Overweeg ook om de operationele status van een oplaadstation te rapporteren met behulp van een onafhankelijke kaartaanbieder zodat anderen op de hoogte zijn van een probleem bij het plannen van hun reis.
rode X NIET DOEN: De auto van iemand anders loskoppelen Normaal gezien zou u dit toch niet moeten kunnen doen, want de laadkabels zijn vastgezet wanneer een voertuig is vergrendeld. Wees geduldig, neem contact op met de eigenaar van de locatie of ga ergens anders heen.
OK-symbool WEL DOEN: Hulp bieden We waren allemaal wel eens een beginneling. Als u een medebestuurder ziet die moeite heeft met een oplaadstation, vraag dan of ze hulp willen. Zou u het tenslotte niet leuk vinden als iemand hetzelfde voor u zou doen?
rode X NIET DOEN: De oplaadkabel op de grond laten liggen Plaats het deksel terug en plaats de kabel terug in het holster. Een losse kabel kan iemand doen struikelen of defect raken door een voertuig dat aan het parkeren is.