Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Waarom een hybride auto kiezen? Voordelen van hybride auto's

Er zijn veel voordelen verbonden aan het rijden in een hybride auto in vergelijking met benzine- of dieselauto's. Het is dan ook geen verrassing dat de populariteit van hybride auto's de afgelopen jaren enorm is toegenomen.

In 1999 waren we de eerste autofabrikant met hybride auto's in ons Europese aanbod. We verduidelijken graag de voordelen van hybride rijden. Een verbrandingsmotor is een bijzonder praktische aandrijving. Een elektrische motor vermindert aanzienlijk uw schadelijke emissies. De combinatie van beide aandrijvingen in een hybride auto biedt dus veel.

Witte Honda Civic

Voordelen van een hybride auto

Bij het kopen van een hybride gaat het niet alleen om milieuvriendelijker zijn. Er zijn nog veel meer punten waarmee u rekening moet houden. We hebben hieronder slechts enkele van de grootste voordelen van hybride voertuigen uitgekozen:

Lager brandstofverbruik

Hybrides gebruiken twee krachtbronnen. Door de belasting te delen met een elektrische motor, verbruikt de motor in een hybride auto minder brandstof dan een traditionele auto.

Een volle tank zal dus goed zijn voor meer kilometers en uw rijkosten zullen dalen. De Honda HR-V Hybrid kan bijvoorbeeld tot 740 km afleggen met een volle tank van 40 l*.

*HR-V WLTP gegevens.

Meer informatie over volledige hybrides

Hybride eco-drive display

Lagere uitstoot

Het grote voordeel van hybride auto's voor het milieu is dat ze minder uitstoot produceren dan een voertuig met een gewone brandstofmotor. Traditionele auto's stoten veel meer koolstofdioxide en andere broeikasgassen uit, onder meer methaan en distikstofoxide.

De testresultaten variëren, maar de gemiddelde benzine- of dieselauto stoot tijdens zijn levensduur tussen 39 en 41 ton CO2 uit. Hybrides stoten doorgaans ongeveer 33 ton uit.

Minder afhankelijkheid van oplaadpunten

Als u met een hybride auto rijdt, hoeft u zich geen zorgen maken over het vinden van een oplaadpunt voor de batterij van uw auto. Een volledige hybride (e:HEV) laadt zichzelf op terwijl u rijdt. Een plug-in hybride (e:PHEV) zal overschakelen op het motorvermogen tot u de stekker in het stopcontact kunt steken.

Hybride auto's maken ook gebruik van een slim proces dat regeneratief remmen wordt genoemd om de batterij op te laden, waarbij de energie die tijdens het remmen wordt gegenereerd, terug wordt opgeslagen in de batterij.

Dubbele voordelen van elektrische en benzinemotoren

Hybride auto's bieden een interessante combinatie van de voordelen van elektrische en benzineauto's. Een elektrische aandrijving levert (emissievrij) een onmiddellijke respons met EV-waardige stilte. Bij hogere snelheden en langere ritten, combineren hybrides het vermogen van een traditionele benzinemotor met de elektrische motor. Ze kunnen dus snel worden bijgetankt bij een tankstation zonder te wachten tot de auto is opgeladen.

Minder onderhoud nodig

Omdat hybrides elektrische energie gebruiken bij lagere snelheden, is er minder slijtage aan de motor, waardoor ze minder onderhoud nodig hebben dan traditionele auto's.

Ook de remmen gaan langer mee. Ze hoeven niet zo hard te werken omdat het regeneratieve remsysteem helpt om de auto geleidelijk af te remmen.

Vervangen van de Honda batterij

Wat zijn de nadelen van een hybride auto?

Hoewel hybride auto's enorm veel voordelen bieden ten opzichte van benzine- of dieselauto's, zijn er toch een aantal potentiële nadelen aan het bezitten van een hybride auto.

Duurdere aankoop

Hybride auto's zijn goedkoper in het gebruik, dankzij hun verbeterde brandstofrendement, maar mogelijk is de aanschafprijs hoger. Door de complexe aard van hun aandrijflijn en hun geavanceerde technologie zijn hybride auto's doorgaans duurder dan vergelijkbare benzine- of dieselauto's.

Kopers van tweedehandse auto's zullen dit ook ervaren omdat hybrides hun waarde beter behouden na het verlaten van de dealer.

Onderhoudskosten

Over het algemeen zijn hybrideauto's niet duurder in onderhoud dan de gemiddelde auto. Gespecialiseerde monteurs met ervaring in hybrideauto's zijn echter vaak moeilijker te vinden, waardoor ze duurder kunnen uitvallen. Honda blijft zijn team van deskundige monteurs in heel Europa uitbreiden.

Hybride batterijen kunnen ook duurder zijn om te vervangen dan een standaard accu. Je hoeft deze echter zelden te vervangen, aangezien de meeste fabrikanten over het algemeen vijf jaar of 100.000 km garantie bieden.

Lederen zetels van een Honda auto

Moet ik een hybride auto kopen?

Als u nog niet klaar bent voor een volledig elektrische auto, is een hybride het perfecte compromis. Hij biedt u veel van de voordelen van elektrische energie, zonder dat u uw rijstijl hoeft te veranderen of u zorgen hoeft te maken over het vinden van een oplaadpunt.

De e:HEV hybride technologie van Honda garandeert een responsieve aandrijving gecombineerd met een lager brandstofverbruik en milieuvriendelijkere uitstootgegevens.

Veelgestelde vragen

Honda motor

Vergelijkbare verwachte levensduur

De vraag of hybride auto's langer meegaan dan traditionele benzine- of dieselauto's wordt vaak gesteld. Tot nu toe werd er geen grondig onderzoek uitgevoerd om dit te bevestigen en de levensduur van een voertuig hangt grotendeels af van het correcte onderhoud en de verzorging.

Honda motor

Groter laadvermogen

Een groot voordeel van zelfopladende hybrides is dat de motor de batterij oplaadt tijdens het rijden. De energie die vrijkomt tijdens het remmen, wordt ook gebruikt om de elektrische batterij op te laden. Dit heet regeneratief remmen. De bestuurder hoeft zich onderweg dus geen zorgen te maken over het vinden van een oplaadpunt. 

Honda motor

Regelmatig gebruiken

Batterijen moeten regelmatig worden gebruikt om hun lading te behouden. Hybride auto's mogen dus niet te lang stilstaan. Als u niet met uw auto rijdt gedurende vier of vijf maanden, kan de batterij leeglopen of haar efficiëntie verliezen. Dit hangt echter af van de fabrikant en van de leeftijd of toestand van de batterij.