Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Waarom een hybride auto kiezen? Voordelen van hybride auto's

Lees meer over de voordelen van hybride auto's, van brandstofbesparing tot belastingvoordelen.

In 1999 waren we de eerste autofabrikant met hybride auto's in ons Europese gamma. We verduidelijken graag de voordelen van hybride rijden. U bespaart niet alleen geld op brandstof en belasting maar vermindert ook de impact op het milieu.

 

Een verbrandingsmotor is een bijzonder praktische aandrijving. Een elektrische motor vermindert aanzienlijk uw schadelijke emissies. De combinatie van beide aandrijvingen in een hybride auto biedt dus veel voordelen in vergelijking met een benzine- of een dieselauto. 

Voordelen van hybride auto's

Om u te helpen, bespreken we alle belangrijke punten waarmee u rekening moet houden bij uw keuze.

Brandstofverbruik

Hybrides gebruiken twee energiebronnen. Ze hebben daarom minder brandstof nodig dan een traditionele auto. Voor kortere, tragere ritten zal een hybride vooral gebruik maken van elektrische energie.

U kunt verder rijden met een volle tank en bespaart dus geld. De Honda HR-V kan bijvoorbeeld tot 740 km afleggen met een volle tank.

Lagere uitstoot

Hybride en elektrische auto's werden gemaakt om de negatieve milieu-impact van voertuigen die op diesel of benzine rijden, weg te werken. Traditionele auto's stoten koolstofdioxide en andere broeikasgassen uit, onder meer methaan en distikstofoxide. Een hybride auto wordt gedeeltelijk aangedreven door een elektrische motor en zal dus minder uitstoten dan een voertuig dat volledig op benzine rijdt.

De testresultaten lopen uiteen, maar de gemiddelde benzine- of dieselauto stoot tussen 39 en 41 ton CO2 uit. Hybrides stoten doorgaans ongeveer 33 ton uit.

Prestaties zonder inpluggen

Als u geen plug-in hybride kiest, moet u zich geen zorgen maken over het vinden van een oplaadpunt voor de batterij van uw auto leeg is. Een zelfopladende hybride biedt de voordelen van een elektrische auto, zonder zorgen over een lege batterij.

Om hun batterij op te laden, gebruiken hybrides een methode die regeneratief remmen wordt genoemd en die gebaseerd is op de energie die tijdens het remmen wordt opgewekt. Deze energie gaat dus niet verloren als warmte, maar wordt gerecycleerd om de batterij op te laden.

Tests van Which? tonen aan dat hybride auto's een lager brandstofverbruik hebben dan benzine- en dieselauto's. Uit de gecombineerde statistieken van tests in de stad en op de snelweg blijkt dat hybride voertuigen een gemiddeld verbruik halen van 5,3 l/100 km. Diesel komt op de tweede plaats met 6,0 l/100 km en benzine komt op de laatste plaats met 6,7 l/100 km.

Fiscale voordelen

Met een hybride voertuig betaalt u minder verkeersbelasting dan met een auto die op benzine rijdt. Ze worden geclassificeerd als auto's die op een alternatieve brandstof rijden, en de belastingtarieven zijn lager dan voor een benzineauto met dezelfde CO2-uitstoot.

Bestuurders van bedrijfswagens besparen zelfs nog meer. Door de lagere CO2-uitstoot van een hybride komen ze in een lagere schijf terecht voor de belasting op het voordeel in natura.

Dubbel voordeel

Hybride auto's bieden een interessante combinatie van de voordelen van benzine- en elektrische auto's. Een elektrische aandrijving zorgt voor een stille, emissievrije werking in het stadsverkeer.

Bij hogere snelheden beschikt u over het vermogen van een traditionele benzinemotor. Zoals bij een conventionele auto kunt u bovendien snel tanken zonder lange onderbrekingen tijdens een verre reis.

Minder waardeverlies

Dankzij hun betrouwbaarheid, hun lagere gebruikskosten en het feit dat er minder modellen op de markt zijn, behouden hybride auto's hun waarde langer dan benzineauto's.

Bij lagere snelheden schakelen hybrides over op hun elektrische energie. De motor verslijt dus minder snel. De remmen gaan ook langer mee. Ze moeten minder hard werken omdat het regeneratieve remsysteem de auto vertraagt.

What Car? analyseerde meer dan 7.000 verschillende merken en modellen en stelde vast dat elektrische auto's na drie jaar en 50.000 km gemiddeld 47% van hun waarde behouden.

Moet ik een hybride auto kopen?

Als u nog niet klaar bent voor een volledig elektrische auto, is een hybride een interessante keuze die u de meeste voordelen biedt zonder uw rijstijl te veranderen.

De Honda i-MMD Hybrid aandrijflijn biedt bijvoorbeeld efficiënte prestaties. Deze hybride Honda schakelt tussen elektrische en benzinemotor in functie van uw snelheid. Dit levert een responsieve aandrijving op en waarborgt tegelijk een lager brandstofverbruik en minder uitstoot.