Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

EEN HYBRIDE AUTO BESTUREN EN ONDERHOUDEN

Het is gewoon een kwestie van alle functies leren kennen om het maximale uit een Honda e:HEV hybride auto te halen.

Altijd soepel

U hoeft uw rijstijl niet aan te passen alleen omdat u bent overgestapt van een gewone benzine- of dieselmotor naar een hybride auto. Ons e:HEV hybride systeem levert alle prestaties die u zich maar kunt wensen in alle situaties, naast het lage brandstofverbruik en de lage CO2-uitstoot waar de slimme technologie het best bekend om staat.

Moeiteloos rijden

Maak kennis met de bedieningselementen en het informatiedisplay van de bestuurder. Dit laatste kan worden aangepast om het brandstofverbruik tijdens het rijden weer te geven, wat een handige richtlijn is voor hoe efficiënt u het hybride systeem bedient. Het informatiedisplay kan ook de vermogensstroom van de elektromotor en de benzinemotor weergeven, terwijl de auto schakelt tussen elektrische aandrijving, hybride aandrijving en motoraandrijving, en hoeveel energie er wordt geregenereerd voor de hoogspanningsbatterij. 

Energieregeneratie  

Terwijl een hybride auto uitrolt of vertraagt, werken de elektromotor en een generator aan boord samen om kinetische energie op te vangen die vervolgens wordt teruggevoerd naar de batterij. Dit staat algemeen bekend als de regeneratiemodus. Op het hybride systeem van Honda kan het reserveringsniveau worden aangepast, net als bij volledig elektrische auto's. Door aan de linker peddelschakelaar achter het stuur te trekken, wordt het regeneratie-effect vergroot, van niveau één tot niveau vier. Het kan ook helpen het gebruik van de remmen te verminderen en de levensduur van remblokken en -schijven te verlengen.

Econ-modusknop

Econ: druk hierop voor maximale efficiëntie

De knop gemarkeerd met ECON maakt uw Honda e:HEV hybride auto zo efficiënt mogelijk. Het past de manier aan waarop de motor op het gaspedaal reageert en verandert de prestaties van het klimaatregelsysteem.

Knop Sport

Sport: druk hierop om zo snel mogelijk van start te gaan

Als u maximaal vermogen wilt en zo snel mogelijk wilt vertrekken, kunt u de rijmodus Sport selecteren. Dit betekent dat het e:HEV hybride systeem in de meest responsieve instelling staat en dat u moeiteloos kunt accelereren.

Eco Drive-display

De Eco Drive-display gebruiken

Dit beeldt een voertuigpictogram in een cirkel af, en hoe soepeler en efficiënter u rijdt, hoe minder het pictogram binnen de cirkel zal bewegen. Wanneer u de motor aan het einde van een rit uitzet, kunt u ook uw Drive Cycle Score zien, die wordt weergegeven als bladpictogrammen. Hoe meer bladeren u op het scherm laat groeien, hoe efficiënter u rijdt.

EV-rijmodusknop

De rijmodus EV (Electric Vehicle) selecteren

Een van de slimme dingen van een hybride auto is dat hij onder bepaalde omstandigheden alleen op batterijvermogen kan werken - en u kunt ervoor kiezen om de EV-modus in te stellen door simpelweg op de EV-knop naast de versnellingspookknop te drukken. Dit werkt tot snelheden van ongeveer 40 km/u, afhankelijk van het model, de batterijlading en de stand van het gaspedaal.

Driekwart achteraanzicht van de CR-V Hybrid

Een hybride auto onderhouden

Uw Honda laat u weten of hij een onderhoudsbeurt nodig heeft. Het Honda onderhoudsherinneringssysteem kan vooraf waarschuwingen geven. Deze worden weergegeven als een aantal dagen op het informatiedisplay van de bestuurder, voor wanneer een onderhoudsbeurt moet worden uitgevoerd. Het systeem zal u ook laten weten welk soort onderhoud de volgende keer moet worden uitgevoerd; motorolie verversen en filter vervangen.

Vijf eenvoudige taken die u zou kunnen uitvoeren:
1. Het ruitenwisservloeistofpeil controleren en bijvullen
2. Zorg ervoor dat de bandenspanning op het aanbevolen niveau is ingesteld
3. Het motoroliepeil controleren met behulp van de peilstok
4. Let op het koelvloeistofpeil van de motor en de inverter
5. Zorg ervoor dat het remvloeistofpeil correct is

1. Hoe u de ruitensproeiervloeistof van uw hybride auto controleert

Gebruik de Honda-gebruikershandleiding om het reservoir voor de ruitensproeier van de auto te vinden, dat zich meestal in het motorcompartiment bevindt. Open de dop en als u de ruitensproeiervloeistof niet kunt zien, meng dan de juiste verhouding van water en ruitensproeiervloeistof voor de weersomstandigheden en giet de oplossing voorzichtig in het reservoir, waarbij u erop let dat deze niet morst. Als de vloeistof eenmaal tot de rand is bijgevuld, sluit u het deksel en sluit u de motorkap goed.

2. Luchtdruk in de banden aanpassen

Honda raadt bestuurders aan om de bandenspanning van hun autobanden ten minste eens per maand of voor lange ritten te controleren. De juiste spanning voor de banden van uw hybride auto wordt weergegeven op een kaart in de omlijsting van het bestuurdersportier. Gebruik een luchtdrukmeter, aanwezig bij benzinestations of verkrijgbaar als voordelige draagbare modellen, en zorg ervoor dat elke band overeenkomt met de aanbevolen spanning in de tabel, afhankelijk van de bandenmaat en het aantal passagiers en hoeveel bagage er wordt vervoerd.

3. Het oliepeil van een hybride auto controleren

Net als een gewone auto met benzine- of dieselmotor heeft een hybride auto een verbrandingsmotor en vormt olie de kern van een soepele werking. Om die reden is het raadzaam om het oliepeil elke keer dat u brandstof tankt, te controleren.

Idealiter dient dit enkele minuten nadat de motor is afgezet, te gebeuren. In de Honda-gebruikershandleiding staat de locatie van de peilstok in het motorcompartiment. Neem een papieren doekje, verwijder de peilstok en veeg de punt van de stok schoon. Plaats de peilstok vervolgens weer terug, verwijder hem weer en zorg ervoor dat het oliepeil tussen de minimum- en maximummarkeringen ligt.

4. Let op het koelvloeistofpeil van de motor en de inverter

Koelvloeistof wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de motor en omvormer onder alle bedrijfsomstandigheden de huidige temperatuur behouden. Net als bij motorolie, moet u de koelvloeistof controleren telkens wanneer u uw hybride auto met brandstof vult, idealiter nadat de motor enkele minuten heeft stilgestaan. In de Honda-gebruikershandleiding staat de positie van de reservetank voor de motorkoelvloeistof en de vultank voor koelvloeistof van de inverter. Elke positie wordt gemarkeerd met een minimum- en maximumlijn op de zijkant van de tank en de koelvloeistof moet zichtbaar zijn tussen deze twee punten.

5. Zorg ervoor dat het remvloeistofpeil correct is

Net als bij motorolie en koelvloeistof, moet u het remvloeistofpeil controleren telkens wanneer u uw hybride auto met brandstof vult, idealiter nadat de motor enkele minuten heeft stilgestaan. In de Honda-gebruikershandleiding staat de locatie van de reservetank voor remvloeistof, waarvoor de markering van de minimum- en maximumlijn op de zijkant van de tank wordt weergegeven. De remvloeistof moet tussen deze twee punten zichtbaar zijn.