Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Hoe werken hybride auto's?

Een hybride auto (HEV) wordt aangedreven door een elektromotor en een verbrandingsmotor die afzonderlijk van elkaar werken of samenwerken. 

De combinatie van energiebronnen zorgt ervoor dat hybrides minder uitlaatgassen produceren dan conventionele auto's en goedkoper kunnen zijn in gebruik, omdat ze minder brandstof verbruiken. 

Er zijn kleine verschillen tussen de hybride systemen van verschillende fabrikanten. Hieronder is een algemene gids te vinden over de verschillende typen en hoe ze werken. 

Er zijn drie hoofdtypen hybride voertuigen:

Alt

Milde hybrides

In een mild hybride wordt de auto altijd aangedreven door de motor, maar wel met ondersteuning van een krachtige accu, bijvoorbeeld tijdens het accelereren. Door deze boost van de accu wordt de verbrandingsmotor minder zwaar belast en wordt de energie die normaal gesproken tijdens het remmen verloren gaat, gebruikt om de accu op te laden (zelfoplading).

Milde hybrides zijn het eenvoudigste type hybride en bijgevolg zijn hun efficiëntie en emissiebeperking in de meeste situaties inferieur.

Alt

Volledige hybrides

Het voordeel van volledige hybrides ten opzichte van milde hybrides is dat ze bij korte afstanden op elektriciteit kunnen rijden en zo hun brandstofverbruik en emissies verder kunnen verlagen. 

Bij volledige hybrides wordt de auto aangedreven door een elektromotor die zijn energie uit de accu of de verbrandingsmotor haalt. Een volledige hybride laadt de accu net als een milde hybride zelf weer op.

Alt

Volledige hybrides

Dit type hybride gaat nog een stap verder: ze kunnen zichzelf opladen, maar ook worden opgeladen via een externe elektriciteitsvoorziening.

Door hun grotere accu's kunnen ze grotere afstanden volledig elektrisch afleggen dan een volledige hybride, maar ze zijn ook duurder in aanschaf.

Wat is een zelfopladende hybride?

Volledige en milde hybrides zijn zelfopladende hybrides. Hun accu's worden opgeladen met energie die door de verbrandingsmotor wordt opgewekt. Ze hoeven niet op het stopcontact te worden aangesloten en u hoeft dus nooit op zoek te gaan naar een elektriciteitsaansluiting.

Een plug-in-hybride kan ook zichzelf opladen, maar om echt effectief te zijn, is een speciale netvoeding nodig. Voor een korte reis in rustig verkeer bij bescheiden snelheden en met een laag laadvermogen, zou een plug-in-hybride volledig door de accu kunnen worden aangedreven.

Hybrides laden zichzelf ook op door middel van een proces dat regeneratief remmen wordt genoemd. Hierbij wordt de kinetische energie van de auto die anders verloren zou gaan, teruggewonnen om de accu op te laden.

Wat is het verschil tussen een hybride en een gewone auto?

Elektrische aandrijving – aangezien een hybride naast de kracht van de verbrandingsmotor ook elektriciteit gebruikt voor de aandrijving, hebben deze auto's een lager brandstofverbruik en lagere emissies dan een conventionele auto.

Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrisch voertuig?

Een elektrisch voertuig (EV) wordt uitsluitend aangedreven door elektriciteit en beschikt dus niet over een verbrandingsmotor. Een elektrisch voertuig heeft netstroom nodig en zonder snellader kan het vele uren duren voordat de accu is opgeladen.

Een elektrisch voertuig stoot geen uitlaatgassen uit. Het opwekken van elektriciteit voor het elektriciteitsnet levert echter wel emissies op.

Een belangrijk verschil tussen een elektrisch voertuig en een hybride is dat er niet meer met een elektrisch voertuig kan worden gereden zodra de accu leeg is. Aangezien een hybride twee energiebronnen gebruikt, hoeft men geen 'bereikangst' te hebben: het fenomeen waarbij de bezorgdheid om geen oplaadpunt te kunnen vinden stress kan veroorzaken bij de bestuurder van een EV.

De accu van een hybride auto

De accu van een hybride is gemaakt van lithium-ion, een materiaal dat is ontworpen om snel energie op te nemen en op te slaan. Een volledige hybride heeft een grotere accu dan een milde hybride. Een plug-in-hybride heeft dan weer de krachtigste accu van de drie, maar ook de zwaarste. Met andere woorden: hoe groter de accu, hoe groter het gewichtsprobleem.

Energie van de verbrandingsmotor én energie dat door regeneratief remmen wordt opgewekt, wordt gebruikt om de accu op te laden. Een plug-in-hybride kan via het elektriciteitsnet worden opgeladen.

Hoe lang gaat de accu van een hybride mee?

De accu van een hybride is ontworpen om de volledige levensduur van de auto mee te gaan en zou dus niet vervangen hoeven te worden.

Vind een hybride auto van Honda

Kom meer te weten over onze innovatieve e:HEV hybride technologie en bekijk vandaag nog ons aanbod volledige hybrides, waaronder de sportieve, volledig nieuwe Honda HR-V SUV, de veelzijdige, bekroonde Honda Jazz hatchback en de geraffineerde Honda CR-V executive SUV.