Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Honda-e in een straat met gebouwen op de achtergrond

ESSENTIËLE FEITEN OVER ELEKTRISCHE AUTO'S

Kom meer te weten over de stille revolutie, net om de hoek

DE KRACHT BINNENIN

Een elektrische auto kan uw huis – of het elektriciteitsnet – van stroom voorzien

Aangezien er tegen 2030 naar verwachting meer elektrische auto's op de weg zullen zijn, zal de belasting van het nationale net wat slimmer moeten worden aangepakt. Dat komt in de vorm van slim opladen. Een intelligent stroomnet zorgt ervoor dat het grootste deel van de auto's buiten de piekuren wordt opgeladen, zonder het net te belasten.

Dat betekent zelfs dat overtollige lading in de accu van een auto kan worden teruggevoerd naar het elektriciteitsnet wanneer dat nodig is of kan worden gebruikt om de huizen van de toekomst van stroom te voorzien. Voordat u de auto weer moet gebruiken, wordt de accu bijgevuld – en dat alles zonder dat u een vinger hoeft uit te steken.

OPLAAD MOGELIJKHEDEN

Bereid u voor op een super-charge

Tijdens een lange reis is de wachttijd bij het opladen van de accu van een elektrische auto al indrukwekkend kort. Het goede nieuws is, dat het nog sneller zal gaan.

Net als de verbeteringen in breedbandsnelheden worden er oplaadpunten ontwikkeld die meer vermogen kunnen leveren – tot 350kW. Vergelijk dat met de standaard 50 kW snellaadpunten in de het VK, dan zijn de laadtijden echt heel kort.

Grafische weergave van de voortgang van het opladen van de accu

GA GROEN OM TE BESPAREN

Driekwart achteraanzicht honda e met glazen gebouwen op de achtergrond

Een aanzienlijk deel van de kosten voor het gebruik van een auto komt van benzine of diesel. Next Green Car berekende dat benzine ongeveer 20 eurocent per mijl (1,6 km) kost, elektriciteit kost slechts 5 eurocent per mijl, afhankelijk van de leverancier.

Dat is hetzelfde als € 165 per maand voor benzine en nog geen € 40 voor een elektrische auto, op basis van een gemiddelde van 16.000 kilometer per jaar. Dat zou een belangrijke besparing kunnen zijn die iedereen zou waarderen. (Getoonde data gebaseerd op september 2019)

De onderhoudskosten zijn verrassend betaalbaar

De kosten van het routineonderhoud van een elektrische auto zijn minder dan die van een benzine- of dieselwagen. Dat komt vooral omdat er geen motorolie moet worden ververst. Dat betekent dat een gebruikelijk onderhoud minder tijd kost en beter betaalbaar is, zodat u kunt vertrekken met een voorsprong.