Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Tuinfrees: de grond frezen voor het gazon of zaaiklaar maken

Voor je kunt zaaien of een gazon kunt aanleggen, is het slim de grond te frezen. Met een tuinfrees ploeg je de grond zogezegd om. Zo verwijder je onkruid en maak je de grond los en luchtig. Ontdek hoe een tuinfrees werkt en waar je hem voor kan gebruiken.

Hoe werkt een tuinfrees?

Wie vroeger de grond wilde voorbereiden om er bijvoorbeeld in te zaaien, ploegde deze vaak om met een schop. Dit omspitten van de grond wordt de laatste jaren minder gedaan. Wanneer je de grond op deze manier omspit, verstoor je immers het bodemleven. Om deze reden is men op zoek gegaan naar alternatieve methoden om de grond om te spitten.
Eén van die manieren is het frezen van de grond met een tuinfrees. Een tuin- of grondfrees is een machine die met behulp van messen de bovenste laag aarde loswerkt. De messen breken de grove stukken aarde op en verkruimelen deze in losse aarde.
Door de grond met een tuinfrees te bewerken zorg je voor:

- Het verluchten van de grond.
- Een verbeterde structuur van de bodem.
- Een betere afwatering van de bodem.

Wanneer gebruik je een tuinfrees?

Zoals eerder vermeld gebruik je een tuinfrees om de grond voor te bereiden voor het zaaien of voor het aanleggen van je gazon. Wanneer je iets met een stuk grond wilt doen, moet je immers eerst wat elementen voorbereiden. Om zaden of jonge planten een goede start te geven, wil je de bodem zo goed mogelijk voorbereiden. In een zware, dichte bodem kunnen planten niet goed wortelen en op plekken waar veel onkruid groeit, zijn niet gunstig voor jonge planten. Door het onkruid te verwijderen en de bodem luchtig te maken, maak je je bodem geschikt voor het zaaien. In een luchtige bodem kunnen planten beter wortelen, omdat ze gemakkelijker aan water en voedingsstoffen geraken.

De grond voorbereiden met een tuinfrees

Zoals gezegd is het belangrijk om voor de aanleg van een gazon, moestuin of border de grond voor te bereiden. De tuinfrees is hier een handige oplossing voor. Ontdek hoe je precies tewerk kan gaan :

- Grond testen : Voor je weet hoe je je grond kunt verbeteren, moet je weten wat de huidige staat van de grond is. Met behulp van een bodemtest meet je de pH-waarde. Een waarde tussen 5.0 en 6.0 is ideaal. Is de waarde lager? Strooi dan kalk. Is de waarde hoger? Dan kun je deze verlagen door de grond te verzuren met turf.
- Grond schoonmaken : Verwijder stenen, onkruid, plantenwortels en dergelijke om de grond te vereffenen.
- Bewerk de grond met de tuinfrees : Door een tuinfrees te gebruiken, maak je de grond luchtig, werk je de overgebleven restjes onkruid weg en verbeter je de grondstructuur.
- Verbeter de grond : Je kan de grond naar wens verbeteren door hier compost of mest doorheen te werken.
- Egaliseer de grond : Met een hark kun je de grond egaliseren. Stamp deze daarna voorzichtig aan en hark dan nogmaals.

Nu ben je klaar om je gazon aan te leggen of met je moestuin of border te starten!

Welke tuinfrees past bij mij?

Honda biedt verschillende tuinfrezen aan die voor verschillende werken in de tuin geschikt zijn.
Honda onderscheidt de volgende opties:

- Micro
- Mini
- Compact
- Veelzijdig
- Tegengesteld draaiend

Alle Honda tuinfrezen zijn hoogwaardige machines die zijn ontwikkeld met behulp van slimme technologieën de ervoor zorgen dat het werk met zo weinig mogelijk inspanning gedaan kan worden.
De tuinfrezen beschikken over zuinige en betrouwbare 4-taktmotoren. Deze motoren hebben een lage uitstoot en maken weinig lawaai, wat het werken met deze frezen prettig maakt. De frezen hebben verschillende functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld het motorvermogen, het aantal versnellingen en de freesbreedte. De Micro, Mini en Compact modellen kunnen opgevouwd worden, wat het gemakkelijk maakt deze op te bergen of mee te nemen.
Overweeg je om een tuinfrees aan te schaffen? Ga dan eens langs bij Honda dealer bij jou in de buurt. De Honda dealer kan je helpen het juiste model voor jouw wensen te vinden en geeft gericht advies. Daarna kan je onze e-shop bekijken en jouw tuinfrees uitkiezen.