Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

De talrijke voordelen van een moestuin

Er bestaan eindeloos veel redenen om uw eigen groenten te kweken. Het genoegen van het bereiden van heerlijke maaltijden met uw eigen groenten is immers veel groter en de regelmatige lichaamsbeweging bij het tuinieren levert ook voordelen op. De aanzienlijke troeven voor uw geestelijke gezondheid door het werken in de open lucht en door het genieten van het bloeien van uw eigen groenten zijn misschien wel de allerbelangrijkste.

Bij uw wekelijkse boodschappen bespaart u geld omdat u de groenteafdeling fluitend kunt overslaan en uw mandje kunt vullen met groenten uit uw eigen tuin. U weet ook precies wat er in het voedsel zit dat u verbouwt, en uw producten werden met een kruiwagen vervoerd en niet met een vliegtuig. Ze zijn dus veel vriendelijker voor het milieu.

We graven wat dieper om de voordelen te ontdekken van het kweken van uw eigen groenten voor uw gezondheid en uw welzijn.

Een boost voor uw fysieke gezondheid

Tuinieren is een conditietraining voor het volledige lichaam. Als u zich concentreert op de mooie resultaten van uw harde werk, zult u veel gemotiveerder zijn om echt te beginnen. Met een mix van taken zoals graven, harken, maaien en wieden zal uw lichaam een zekere impact voelen. Door deze regelmatige klusjes te combineren, creëert u een gevarieerde training en zal uw conditie even snel groeien als uw planten en groenten.

Als uw tuin barst van de kleuren en krioelt van de verse groenten, zal dit een enorme invloed hebben op uw eetpatroon. Met de talrijke mogelijke nieuwe en opwindende gerechten, zal het geen verbazing wekken dat studies aantonen dat u 40% meer groenten en fruit per dag eet als u ze zelf kweekt. U maakt ook veel meer kans om de aanbevolen 5 porties fruit en groenten te eten.

Deze grotere consumptie van verse groenten zal uiteraard ook een grote impact hebben op uw gezondheid en uw welzijn. Uw lichaam krijgt dan meer vitamine C, kalium en vele andere vitamines en mineralen. Een dieet dat veel van deze vitamines bevat, zal helpen om ziekten te voorkomen, en de extra vezels voor uw darmen kunnen de spijsvertering bevorderen.

Kleine Miimo

De groenten die u tijdens de maaltijden eet, zullen natuurlijk een gunstig effect hebben op uw gezondheid. Maar het werk buiten in het zonlicht biedt ook vele voordelen. U krijgt veel vitamine D binnen en dat helpt om de mineralen aan te vullen die nodig zijn voor gezonde botten, tanden en spieren. U zult misschien ook merken dat u beter slaapt. Voorzie wel altijd lichte kleding, een zonnehoed en veel zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor wanneer u buiten werkt.

Om maximaal te genieten van de gezondheidsvoordelen die groenten en fruit opleveren, moet u ze wel zo snel mogelijk na het plukken of uit de grond trekken consumeren. Na de oogst neemt de hoeveelheid vocht en voedingsstoffen in verse producten geleidelijk af. Maar als u een eigen groentetuin hebt, kunt u de tijd tussen het oogsten van uw zelfgekweekte voedsel in de tuin en de bereiding in de keuken drastisch verminderen.

U kunt dus zelf bepalen hoe vers uw groenten zijn, maar u beslist ook hoeveel bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt op uw voedsel worden gebruikt. U beslist alles: van de grondsoort waarin uw groenten terechtkomen tot de exacte voeding die uw zaailingen krijgen.

Een beetje TLC voor uw mentale welzijn.

Hoe meer we bewegen, hoe beter we ons voelen. Naast de voordelen voor uw lichaam, kan de fysieke inspanning van tuinieren ook een gezonde dosis van serotonine vrijmaken waardoor u zich goed voelt.

Als u zich gestrest of gespannen voelt, kan het helpen om naar buiten te gaan en even te ontspannen in uw tuin. Zodra u zich concentreert op het observeren van levende, groeiende zaken, zult u voelen dat uw lichaam zich begint te ontspannen. Tuinieren is een ontsnapping. Wanneer het leven voorbijraast in een waas van vergaderingen en afspraken en overwerk, biedt tuinieren een kans om te pauzeren en uw eigen tempo te volgen. Een daad van mindfulness die kan helpen om depressie op te heffen en angst te verlichten. Als uw moestuin voor de deur ligt, kunt u even tijd voor uzelf nemen wanneer u dat nodig hebt. Als u deze uitlaatklep regelmatig kunt gebruiken en de momenten buiten in uw tuin echt kunt beleven, zult u merken dat uw stemming vaak verbetert.

Man die plant

Hoe meer tijd u besteedt aan het planten van uw zaailingen, het aanmoedigen van uw planten en het verzorgen van uw groenten tot ze volgroeid zijn, hoe tevredener en zelfverzekerder u zich zult voelen. En naarmate u meer zelfvertrouwen krijgt, zult u zich ontspannen in uw nieuwe hobby en misschien zelfs experimenteren met de planten en groenten die u toevoegt aan uw lapje grond.

Er zijn zoveel voordelen voor uw geest, uw lichaam, uw humeur en uw sociale omgeving, dat het geen verbazing mag wekken dat mensen al eeuwenlang hun eigen ruimte in de grond rond hun huis hebben bewerkt om hun creativiteit te uiten, hun spanningen kwijt te raken en voedzaam voedsel voor hun gezin te verbouwen.

Een bron van plezier voor familie en vrienden

Het hele gezin kan ook worden betrokken bij tuinieren. Kinderen vinden het heerlijk om buiten lekker vuil te worden! Voor kinderen is het verzorgen van een moestuin een geweldige manier om hun kennis van nieuwe ingrediënten te vergroten en om hun smaakpapillen te verruimen. Ze ervaren daarbij ook de fantastische opwinding van het kijken naar zaadjes die groenten worden.

Groenten telen kan ook uw sociale interactie vergroten. Het is de perfecte manier om gesprekken aan te knopen en om vriendschappen op te bouwen. Niet alle groentetelers hebben een lapje grond in hun eigen tuin. Volkstuinen zijn wonderbaarlijk. Als u een perceel in een gemeenschapsruimte krijgt, zult u zich omringd voelen door gelijkgestemden die hun eigen kennis, tips, en misschien zelfs een paar heerlijke groenten willen delen.