Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Gevallen herfstbladeren opruimen

Als de temperaturen dalen en de herfst zijn intrede doet, vallen ook de bladeren van de bodem. Deze komen terecht op je gazon of terras en in de border. De gevallen bladeren opruimen kan een flinke klus zijn. Maar wist je dat het ook nuttig kan zijn om soms bladeren juist te laten liggen. Wij vertellen je hoe het zit!

Waarom verliezen bomen hun bladeren in de herfst?

Voor we aan de klus gaan beginnen, is het goed om te weten waarom we dat eigenlijk moeten doen. Elk jaar opnieuw verliezen veel bomen hun bladeren in het najaar. Maar weet jij waarom dit zo is? Dit doet de boom om te voorkomen dat hij uitdroogt. Via de bladeren verdampt veel water. In de winter kunnen ze met hun wortels te weinig water opnemen en zouden ze door al het verdampen uitdrogen. Daarom laat de boom zijn bladeren vallen.

Gevallen herfstbladeren opruimen of laten liggen?

Zo’n bruin tapijt van gevallen bladeren kan heel rommelig ogen. Ook kan het, als de bladeren na een fikse regenbui nat en glad zijn, voor gevaarlijke situaties zorgen. Tegelijkertijd kunnen de bladeren ook heel nuttig zijn. Je hoeft ze daarom niet altijd weg te halen. We zetten het op een rijtje:

Wel weghalen:
- Gazon: op het gazon houden afgevallen bladeren zonlicht tegen, wat kan zorgen voor verkleuring in het gras. Hierdoor kunnen kale plekken ontstaan wat in het voorjaar voor onkruid kan zorgen.
- Vijver: ook in de vijver is het slim om de bladeren met een schepnet te verwijderen. Bladeren die in de vijver blijven liggen, kunnen gaan rotten wat slecht is voor de waterkwaliteit.
- Terras: op het terras, de paden en de oprit kunnen bladeren voor gevaarlijke situaties zorgen. Als ze nat zijn of rotten, zijn ze erg glad. Haal deze dan ook weg.

Niet weghalen:
- Border: In de border is het juist goed om de bladeren te laten liggen. De bladeren vormen een natuurlijke beschermlaag tegen vorst, maar zijn ook een fijne plek voor egels en andere dieren om te nestelen tijdens hun winterslaap.

Herfstbladeren opruimen met een bladblazer

Je kunt in de weer met een hark, maar een bladblazer is het ultieme gereedschap om snel en efficiënt het afgevallen herfstblad op te ruimen. Met behulp van een Honda bladblazer blaas je de bladeren op een hoop, waarna je ze gemakkelijk kunt verzamelen. De bladeren kun je goed gebruiken in de composthoop, dus gooi ze niet weg!

Verschillende types bladblazers

Honda biedt een krachtige bladblazer met 4-takt motor aan, maar nieuw is ook de accu bladblazer met krachtige elektromotor. Voor Honda staan techniek en gebruiksgemak voorop, daar is bij de ontwikkeling van deze bladblazers dan ook veel aandacht aan besteed. Beide blazers hebben elk hun unieke eigenschappen, waaronder:

- Bladblazer met accu: de Honda bladblazer met accu is weerbestendig en kan daarom ook tijdens een lichte najaarsbui prima gehanteerd worden. Het gebruiksgemak van deze bladblazer is optimaal, mede dankzij de optionele accuriem waarmee je het gewicht van het apparaat zelf kunt verminderen. De bladblazer is zowel links als rechts te bedienen. De batterijen zijn beschikbaar in drie vermogens, waardoor je ook een grote klus kunt klaren zonder te hoeven bijladen en daarmee geniet van de ultieme vrijheid.
- Bladblazers: de Honda bladblazer is uitgerust met een sterke 4-takt motor en verschillende slimme functies. Wat dacht je van cruisecontrol? Waarmee je voor langere tijd de motorsnelheid kunt behouden zonder de knop in te drukken, wat een gemak!
Tip : Honda biedt nog meer gereedschappen op accu aan. In de blog die we schreven over tuingereedschappen met een accu lees je er meer over. Er is genoeg te kiezen. Twijfel je? Of wil je meer informatie om te ontdekken welke bladblazer bij jou past? Bij een Honda dealer bij jou in de buurt kun je terecht met al je vragen! Zo kun je een weloverwogen keuze maken.