Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Maak uw tuin klaar voor de lente

Welkom bij de Honda Tuinclub.  

De lente staat voor de deur. U hebt misschien grootse plannen voor uw tuin nu het begin van het nieuwe seizoen nadert. We geven hier enkele tips om u te helpen om de grond voor te bereiden voor uw nieuwe bedplanten of om uw moestuin weer helemaal op te knappen.

De weersomstandigheden kunnen sterk verschillen per regio. Maar na de winter heeft uw tuin in ieder geval wat extra verzorging nodig. Als u in een gebied met veel neerslag woont, moet u waarschijnlijk ook uw gazon, uw bedden en uw randen helpen herstellen van de schadelijke neveneffecten van het overtollige water.

Hierna volgen 3 belangrijke stappen om uw tuin klaar te maken voor de lente. 

1.  We beginnen met een lenteschoonmaak

• Blaas eerst de spinnenwebben en de gevallen bladeren weg. U zult vaststellen dat bladblazers ongelooflijk gebruiksvriendelijk zijn en bijzonder effectief om uw tuin weer een frisse glans te geven. Bij het ontwerp van de moderne bladblazers werd zeer veel aandacht besteed aan het gebruikscomfort en aan de snelheid waarmee ze de afgevallen bladeren in een mum van tijd kunnen opruimen.

• Daarna frist u de randen even op. We raden aan om de grond eerst te schoffelen om onkruid te verwijderen. U kunt dan meststof toevoegen om de heggen en de planten aan de randen te voeden. Een mooie dikke laag vochtige mulch zal de groei van nieuw onkruid in de randen voorkomen.

• Als uw randen goed gevoed en weer gezond zijn, kunt u de struiken en bomen in uw tuin snoeien. Dit vergt zeer weinig moeite met een heggenschaar die u vaak zult gebruiken om uw struiken het hele jaar een mooie vorm te geven. Een goede tip: wacht aan het einde van de winter zo lang mogelijk met snoeien. Een late vorst kan de nieuwe scheuten immers beschadigen.

• Kijk dan eens naar uw bloembedden. Misschien moet u onkruid verwijderen en de grond een voedzame opfrisbeurt geven met een laag compost en mulch. U controleert nu ook best uw omheiningen. Misschien zijn er herstellingen nodig in de nasleep van de winterstormen.

• Als u een beginnend tuinier bent, raden we aan om nieuwe planten te potten. U zult merken dat dit een gemakkelijke manier is om het lenteseizoen te beginnen en om wat kleur en impact aan uw buitenruimte te geven. U kunt een combinatie maken van uw favoriete bloemen of u kunt experimenteren met verschillende kruiden en groenten.

2.  Laat uw drassige gazon herleven

Wateroverlast kan een groot probleem zijn voor tuiniers die in gebieden wonen waar het 's winters hard regent of sneeuwt. Naarmate de seizoenen veranderen, verdrinkt een opeenhoping van overtollig water de wortels onder uw gazon. Dit water verwijdert ook de essentiële voedingsstoffen die uw bodem nodig heeft. Onkruid en mos profiteren dan snel van het koude, natte weer en nemen de plaats in van uw weelderige groene gras.

Gelukkig zijn er veel manieren om de waterafvoer te bevorderen en om de nuttige bacteriën in uw gazon na de winter te herstellen:

• Eerst moet u ervoor zorgen dat het water in uw gazon afgevoerd wordt zodat uw bodem weer voedingsstoffen kan opnemen. U kunt uw grond op een gemakkelijke manier ventileren met een gazonbeluchter. Na het perforeren van de bodem, kunt u gazongrond aanbrengen op de bovenste laag. De goede bacteriën kunnen dan de wortels bereiken en ze helpen om sterker te groeien.

• We raden aan om te wachten tot de temperatuur in uw tuin een paar graden boven het vriespunt ligt voor u gazonzaad strooit. Een redelijke hoeveelheid gazonzaad zal voedingsstoffen toevoegen en de grond beschermen tegen een late vorst. Gebruik net voldoende om uw weelderige groene gras te laten groeien.

• We hebben al vermeld dat mulchen echt een sleutelelement is voor het verbeteren van de kwaliteit van de grond in uw tuin. Een flinke laag bodemverbeteraar doet wonderen voor het onderdrukken van onkruidgroei, het verbeteren van het vochtgehalte en het stimuleren van de zo belangrijke voedingsstoffen.

• We raden ook sterk aan om een organische meststof te proberen. Kippenmestkorrels bieden een uitstekende manier om de aanwezigheid van goede bacteriën, insecten en wormen te stimuleren. Hou er wel rekening mee dat ze een behoorlijk doordringende geur kunnen hebben en dat u ze dus best bij koud weer verspreidt in uw gazon.

3.  Herstel uw moestuin

Als u veel last hebt van koud weer en vorst, kan het een hele opgave zijn om uw moestuin na de winter weer tot leven te wekken. Bij strenge vorst lopen uw groentezaden een hoger risico op ziekten en slechte beworteling. Ze hebben zelfs 50% kans om helemaal niet te groeien. Groentezaden hebben natuurlijke warmte nodig om te ontkiemen. Als de vorst diep doordringt in de grond, kan het even duren voor deze warmte terugkomt.

Gelukkig moeten we niet wanhopen. We hebben immers enkele trefzekere manieren om de bodem sneller op te warmen en een vlotte groenteteelt te bevorderen.

• De grond rond uw zaden zal veel sneller opwarmen als hij niet blootgesteld is aan de elementen. U kunt uw moestuin afdekken met zwart polyethyleen om deze warmte snel en gemakkelijk te creëren.

• Een gezonde wormenpopulatie is goed voor een gezonde bodem. U kunt de voedingswaarde van uw grond verbeteren met een flinke hoeveelheid organische mest, zoals met de hiervoor vermelde kippenmestkorrels. Dit is een zeer goede manier om uw moestuin weer zo gezond mogelijk te krijgen.

• U kunt meer gestructureerde beschermende omhulsels gebruiken om uw eigen microklimaat te creëren. Dit zal de groei bevorderen en uw zaden beschermen tegen de elementen. Dek uw moestuin af met een beschermende structuur, zoals een stolp of een tunnel, om de regen tegen te houden en uw grond zeer snel op te warmen.

• Als u nog een stap verder wilt gaan, kunt u een broeikas kopen. Deze miniserres geven uw groenteteelt een echte kickstart. Ze beschermen uw planten bijna volledig tegen barre weersomstandigheden en zorgen bovendien voor een maximale hoeveelheid licht en warmte van de zon in uw tuin. Boeikassen bieden nog vele andere voordelen, zoals een betere regeling van de bodemgesteldheid.

• Als u vreest dat u groentezaden bent kwijtgeraakt door het winterweer of als u gewoon groenten wilt kweken zonder eerst het lange proces van planten kweken uit zaad te volgen, kunt u zaailingen kopen die u gewoon rechtstreeks in de grond kunt planten. Om de beste resultaten te halen, moet u eerst het onkruid verwijderen om de grond goed voor te bereiden. Laat de grond dan een paar weken bezinken voor u uw nieuwe zaailingen plant.

Na de winter heeft uw tuin misschien alleen een voorjaarsschoonmaak nodig, zoals beschreven in stap één. Maar u kunt in deze periode ook worden geconfronteerd met enkele meer specifieke problemen die in de stappen twee en drie worden besproken. Deze hints en tips zullen u helpen om in een mum van tijd "lenteklaar" te zijn.

Meer informatie over het tuingereedschap dat u kan helpen bij de voorbereiding van uw lentetuin vindt u hier.