Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

5 manieren om uw tuin ook bij een hete zomer te laten floreren

We houden allemaal van een lange en hete zomer. Al zorgen hoge temperaturen en weinig regen er wel voor dat je best enkele extra maatregelen neemt om te garanderen dat je buitenruimte er weelderig en groen blijft uitzien. Hieronder delen we enkele essentiële tips om u voor te bereiden op het droge seizoen, en over hoe u spaarzaam én efficiënt om kan gaan met water tijdens de zomermaanden.

1. HOUD UW GAZON GROEN

Er zijn veel aanleidingen waarom je gazon kleur kan verliezen en begint te vergelen. Om uw gras het hele jaar door groen te houden, moet u ervoor zorgen dat alle omstandigheden kloppen.

De juiste hoeveelheid water:

Uw gras heeft nood aan een optimale hoeveel water, en dat op een optimaal moment van de dag. Bij zeer warm weer kunt u uw gras het beste één of twee keer per week besproeien. Dat doet u best aan het begin van de dag. Gebruik daarbij voldoende water om de bovenste vijf centimeter aarde te bevochtigen. Wanneer u pas later op de dag besproeit, loopt u het risico dat het water verdampt door de middaghitte. Het is ook steeds een goed idee om uw bodemtype te kennen, aangezien sommige types het water sneller afvloeien en dus regelmatiger moeten worden besproeid.

De juiste hoeveelheid zon:

Om echt te floreren heeft uw gazon de perfecte mix nodig van zonlicht en water. Hoeveel schaduw u heeft in uw gazon, is dus van belang. Als u delen van uw buitenruimte in de schaduw zet door bijvoorbeeld een parasol of een tuinhuisje, dan kan dat gebrek aan zonlicht ervoor zorgen dat uw gras geel wordt en begint uit te dijen. En wanneer dat gebeurt, loopt je gazon ook het risico ziek te worden.

De juiste hoeveelheid meststof:

Tuinieren is regelmatig een kwestie van uitproberen en aanvoelen. Maar wanneer het gaat om de bemesting van uw gazon, dan is het heel belangrijk om de aanwijzingen op te volgen. Te veel of net te weinig meststof voor uw gazon gebruiken, kan de oorzaak zijn van vergeeld gras.

HRH-grasmaaier

Minder ongedierte:

Uw gazon geniet intussen al optimaal van de perfecte hoeveelheid water, zonlicht en meststoffen. Het volgende waar u waakzaam voor moet zijn, is een eventuele insectenplaag. Kleine insecten kunnen veel schade toebrengen aan de wortels van uw gras. Zodra u echter de boosdoeners in de smiezen krijgt, kan u het probleem gemakkelijk verhelpen met een trip naar het tuincentrum. Daar vindt u wellicht het juiste product om de plaag te bestrijden.

Harige vriendjes:

Wie een hond heeft zal het beamen: de eenvoudigste optie voor diens toiletpauzes bevindt zich vlàkbij huis. Onthoud wel dat dit de oorzaak kan zijn van die mysterieuze gele vlekken die op uw gras verschijnen. Ammoniak kan uw gras namelijk verbranden, waardoor het geel en uiteindelijk bruin wordt. Als dit probleem zich blijft voordoen in uw buitenruimte, probeer dan eens een urineneutraliserend product om de grasbrand te verhelpen. Of overweeg om uw hond elders zijn of haar gevoeg te laten doen, uiteraard.

Net genoeg stikstof:

Stikstof is een belangrijk bestanddeel van kunstmest. Het stimuleert de grassprieten om lang, dik en groen te groeien. Als u momenteel geen kunstmest gebruikt en u uw gazon ziet vergelen, probeer dan eens de juiste hoeveelheid gazonvoeding toe te voegen. Je ziet meteen het verschil. Behalve kunstmest bevat ook mulch stikstof, en een goede mulchmaaier kan uw gras netjes gevoed en florerend houden.

2. MULCHEN MAAR

Mulch voorziet uw gazon van de broodnodige vochtigheid en voedingsstoffen, en het doet zelfs meer. Het beschermt gras en planten ook tegen overmatige hitte en het houdt onkruid op afstand. Leg een laagje gemaaid gras op de wortels van uw planten. Dat beschermt ze erg goed tegen de zon en zorgt er bovendien voor dat u ze minder water hoeft te geven.

Een mulchmaaier biedt absoluut een meerwaarde wil u uw gazon gezond houden in de zomer. Hoe vaker u maait, hoe vaker u een gezonde laag fijn maaisel over uw gazon kunt leggen om zo het vochtgehalte op peil te houden.

Geen mulchmaaier in huis? Probeer dan uw maaimessen wat hoger te zetten en uw gras iets langer te laten staan zodat de bodem onder de grassprieten beter in de schaduw blijft.

3. WEG MET ONGEDIERTE

Veel schijnbaar kleine insecten kunnen ziekten van plant tot plant verspreiden en zo uw bloeiende tuin in een oogwenk ruïneren. Veel voorkomende virusverspreiders zijn bladluizen, tripsen (onweersbeestjes) en dwercicaden (bladspringers). Zij kunnen de ziekte astergeel overbrengen.

U merkt meteen dat uw tuin het slachtoffer is geworden van een plaag wanneer uw planten zijn aangevreten en uw verse nieuwe bladeren beschadigd zijn. Op de wortels verschijnt een kleverige witte dons. Deze kleine insecten maken gaten in uw planten, waar vervolgens virussen in kunnen binnendringen. Eens dat gebeurt, gaat uw tuin snel achteruit. Het is daarom belangrijk een ongedierteplaag te bestrijden zodra u de eerste tekenen ervan opmerkt.

4. BLIJF PROBLEMEN VOOR DANKZIJ ONKRUID WIEDEN

Wanneer u regelmatig het onkruid wiedt, dan zorgt u ervoor dat u een aantal problemen voorblijft. Het duurt niet lang voordat onkruid een bloembed of border inpalmt en vervolgens uw planten vitaal zonlicht, vocht en essentiële voedingsstoffen ontzegt. In de zomermaanden, wanneer er bijzonder weinig water is, maakt dat het voor uw planten veel moeilijker om te groeien.

De beste manier om te voorkomen dat onkruid de overhand krijgt, is door weinig maar wel regelmatig te wieden. Slechts een paar minuten per dag nieuw onkruid verwijderen is al voldoende om ervoor te zorgen dat uw planten de vrijgekomen ruimte in uw tuin zullen opvullen.

Gieter tussen de narcissen

5. BORDERS EN BLOEMBEDDEN IN DE SCHADUW

Langdurige periodes van hete zon kunnen hittestress veroorzaken bij uw planten. Dat zorgt ervoor dat zij minder vocht kunnen opnemen. De ochtendzon, fel en niet te warm, is zeer gunstig voor uw planten. In de namiddag echter, loont het om een schaduwdoek of zonnewering te voorzien aan uw borders en bloembedden. Zo beschermt u uw zaailingen en gebladerte tegen schadelijke zonnestralen en hevige hitte.

DE HELE ZOMER LANG EEN FLORERENDE TUIN

Uw tuin straalt in alle glorie tijdens de zomermaanden. De ideale periode om vrienden en familie uit te nodigen en samen te genieten van de prachtige ruimte die u hebt gecreëerd. Bovenstaande tips helpen u om uw gazon en perken het hele seizoen lang levendig, groen en florerend te houden.