Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Een zitmaaier : de perfecte oplossing voor een groot gazon

Wie een groot gazon heeft, weet dat je veel tijd steekt in het ouderhouden ervan. Het maaien van het gras is een belangrijke, maar tijdrovende job. Een <a href=https://www.fl.honda.be/lawn-and-garden/products/ride-on-mowers.html>zitmaaier</a> kan je hierbij helpen en maakt het onderhoud van je gazon gemakkelijker. 

 

Een zitmaaier : de perfecte oplossing voor een groot gazon

Wie een groot gazon heeft, weet dat je veel tijd steekt in het ouderhouden ervan. Het maaien van het gras is een belangrijke, maar tijdrovende job. Een zitmaaier kan je hierbij helpen en maakt het onderhoud van je gazon gemakkelijker.

Wat is een zitmaaier?

Voor een groot gazon is een zitmaaier een echte meerwaarde, hij wordt aangeraden voor tuinen vanaf 2500 m2. Een zitmaaier is een grote, robuuste grasmaaier, waarmee je al rijdend het gazon kunt maaien. Honda biedt verschillende modellen van zitmaaiers aan, elk met hun eigen functionaliteiten en opties Alle zitmaaiers worden aangedreven door Honda V-twinmotoren. Bij het ontwikkelen van deze motoren staan betrouwbaarheid, prestatie en schonere uitlaatgassen centraal. De motor is brandstofbesparend. Dankzij het Versamow-systeem regel je met behulp van een pook gemakkelijk of het maaisel moet worden opgevangen in de opvangbak of dat het versnipperd en over het gazon verspreid wordt. Wanneer je het gras versnippert en weer verspreidt over het gazon, bemest je je gazon op een natuurlijke wijze; dit wordt ook wel mulchmaaien genoemd.

zitmaaiers honda

De voordelen van een zitmaaier

Wanneer je bezitters van een zitmaaier vraagt naar de voordelen, vernoemen ze vaak tijdswinst als grootste voordeel. Zeker voor wie een groot gazon heeft, valt met behulp van de zitmaaier veel tijd te besparen. Wist je dat een zitmaaier nog geen twee minuten nodig heeft om 100 m2 te maaien? Een zitmaaier maait in vergelijking met een ‘standaard’ maaier een groter oppervlak in een kortere tijd. Een ander voordeel is het gemak en comfort in het gebruiken van een zitmaaier. Zeker voor wie met lichamelijke problemen kampt, is een zitmaaier een goede hulp bij het onderhouden van het gazon. Comfort is voor Honda van groot belang. Daarom beschikken de zitmaaiers over een ergonomisch ontworpen stoel met armleuningen.

Welke zitmaaier past bij mij?

Honda biedt 6 verschillende zitmaaiers aan. Deze onderscheiden zich onder andere in de opties voor mulchmaaien, de inhoud van de brandstoftank, de inhoud van de opvangzak voor gras en de eventuele opties. Welke zitmaaier je kiest, hangt af van de grootte van je gazon, maar ook van je wensen. Op de HF 2417 (HM en HT) en de HF 2625 (HM en HT) zijn alle mogelijke opties verkrijgbaar. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:


- Cruisecontrol op vier standen.

- Led-koplampen.

- USB-aansluiting om bijvoorbeeld je telefoon te kunnen opladen. Ook een apparaathouder behoort tot de opties.

Heb je een kleine tuin, of een tuin met veel meubilair, borders, een vijver of andere obstakels, dan is een zitmaaier misschien minder geschikt. Een zitmaaier geeft immers het beste resultaat wanneer je langere of grote stukken gazon achter elkaar moet maaien. Doorgaans wordt een zitmaaier aangeraden voor tuinen met een gazon van 2500 m2 of groter.

Tip: wanneer een zitmaaier niet helemaal bij jouw situatie past, maar je wel gemakkelijker je gazon wilt onderhouden, kan een robotmaaier uitkomst bieden. Deze maaier zorgt ervoor dat je bijna niets meer moet doen en maait het gras volledig zelf. We vertellen je er meer over in ons artikel over robotmaaiers.

honda zitmaaier

Hoe onderhoud je een zitmaaier?

Een zitmaaier is een kostbare machine. Om de levensduur te verhogen, is het zaak goed onderhoud aan de grasmaaier te plegen of laten plegen. Zorg in de eerste plaats voor een goede plek om de zitmaaier weg te zetten. Een gewone grasmaaier zet je misschien gemakkelijk in de schuur of garage, maar een zitmaaier heeft meer ruimte nodig. Zorg voor een droge plek, waar de maaier veilig kan staan.
Ga je de machine voor een langere tijd wegbergen, zoals bijvoorbeeld in het najaar of de winter, na de laatste maaibeurt, tap de benzine dan af. Honda adviseert dit omdat loodvrije benzine snel kan verslechteren tijdens een langere periode waarin de maaier niet wordt gebruikt. Controleer regelmatig het oliepeil van de machine. In de handleiding vind je een uitgebreide beschrijving voor het inspecteren van de machine.
Houd de machine ten slotte goed schoon en laat met regelmaat onderhoud plegen door je Honda dealer. Deze weet precies welke handelingen er moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat jouw zitmaaier in goede staat blijft. Honda geeft graag advies over wat je zelf kan doen en wat je kan laten doen rond het onderhoud aan de machines.
Overweeg je een zitmaaier aan te schaffen en ben je geïnteresseerd in welk Honda model het best past bij je wensen? Contacteer een Honda dealer bij jou in de buurt om advies te krijgen, of neem een kijkje in onze e-shop.