Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Grasmaaien met warm weer

In de zomer groeit het gras vaak het snelst, met als gevolg dat je je gazon vaker moet maaien. Grasmaaien met warm weer vraagt echter wel wat aandacht. Hoe zit het bijvoorbeeld met droogte? En wat is de juiste maailengte? Ontdek al onze tips voor een mooi gazon in de zomer in dit artikel.

Het gazon in de zomer

Wanneer het niet te droog is, groeit het gazon in de zomer over het algemeen sneller dan in andere jaargetijden. Waar je in het voorjaar misschien één keer per week of om de week het gras zou afdoen, zou je in de zomer wel twee keer per week moeten maaien. Je hebt dan misschien de neiging om het gras wat korter te maaien, zodat je minder snel terug aan het werk moet. En dat is juist verkeerd. Gras dat te kort gemaaid is, herstelt zeker tijdens een droge periode minder goed. Het gazon droogt door de felle zon eerder uit en bij te kort gemaaid gras bestaat er een groter risico op mos en onkruid.

Gras maaien met warm weer

Grasmaaien met warm weer

Wanneer je tijdens de zomer maait, is de beste maailengte ongeveer 6 cm. Maai in ieder geval niet korter dan 4 cm. Je kunt de maaihoogte op de grasmaaier zelf instellen, zowel de benzine, de accu als de elektrische grasmaaier van Honda hebben deze optie. Ook de robotmaaiers en zitmaaiers hebben een variabele maaihoogte. Je maait het best in de ochtend of de avond, en bij hoge temperaturen best niet in de felle zon. Hoe maai je nu precies je gazon voor het mooiste resultaat? We geven je tips voor grasmaaien in ons artikel: Hoe grasmaaien voor het mooiste gazon?

Slimme robotmaaier

De slimme robotmaaiers van Honda (modellen HRM 40 Live, HRM 70 en HRM 3000) zijn uitgerust met een functie die op basis van de weersomstandigheden en de groeisnelheid van het gras, zelf kan bepalen wanneer gemaaid moet worden. Op de HRM 3000 robotmaaier kun je de maaihoogte zelfs instellen via de app op je smartphone.

Besproeien in de zomer

In droge periodes zul je het gazon goed moeten besproeien. Het beste is om één keer per week grondig te sproeien in plaats van dagelijks een beetje, en dan liefst ‘s morgens of ‘s avonds. Sproei niet wanneer de zon fel schijnt, dit kan ervoor zorgen dat het gazon verbrandt. Let op: Water is schaars. In het geval van extreme droogte wordt sproeien door sommige gemeenten verboden. Wees altijd zuinig met water. En wanneer je niet mág sproeien, zul je je hierbij neer moeten leggen. Wanneer er kale plekken in het gazon ontstaan door de droogte, kun je deze na de zomer bijzaaien. Overigens herstelt een gazon na een droge periode meestal zonder problemen vanzelf. Benieuwd naar het assortiment grasmaaiers en de mogelijkheden die bij jou passen? Raadpleeg dan een Honda dealer bij jou in de buurt. Al een beslissing genomen ? Neem dan een kijkje in onze e-shop en maak een keuze uit al onze opties voor groot en klein tuingereedschap.