Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Tuinieren voor beginners

Welkom bij de Honda Tuinclub.

Iedereen weet dat tuinieren talrijke gunstige effecten heeft. Het is niet alleen een geweldige manier om actief te blijven. Het heeft ook een positieve invloed op uw mentale gezondheid en het is een verrassende creatieve uitlaatklep. Als u uw tuin anders wilt inrichten of als u onlangs de trotse eigenaar bent geworden van uw stukje buitenruimte, hebben we enkele handige tips en deskundig advies om u op weg te helpen.

We beseffen dat de confrontatie met een kaal stukje gras of met een weerbarstig bloembed het soms moeilijk maakt om te weten waar u nu best begint. Laat u echter niet in de war brengen door uw wilde tuinierplannen en doe het stap voor stap. Begin klein en u zult al snel vaststellen dat het omtoveren van uw buitenruimte tot het favoriete deel van uw huis, veel gemakkelijker verloopt dan u had verwacht.

Hierna volgen onze basisregels voor het tuinieren, samengevat in 10 zeer eenvoudige stappen:

Stap 1. Het gazon onderhouden Een goed gemaaid gazon maakt het verschil. Het is ook een goed beginpunt bij het opruimen van uw tuin. Er zijn veel verschillende gazontypes. Daarom bestaan er ook veel types van grasmaaiers. Dit artikel bevat enkele tips voor het kiezen van de juiste grasmaaier voor uw gazon met informatie over grasmaaiers op benzine, en over draadloze en zelfs autonome modellen.

Stap 2. De randen mooi afwerken U moet de randen afwerken om mooie en scherpe lijnen te creëren tussen uw bloembedden en de andere delen van uw tuin. Als uw gazonranden niet goed afgelijnd zijn en het gras tot in de bloembedden groeit, kunt u dit oplossen door het weerbarstige lange gras te trimmen met een gazonschaar. U zou ook een krachtiger lijn-trimmer kunnen gebruiken zoals de Honda Versatool met acht verschillende hulpstukken met onder meer een kantensnijder voor het probleemloos creëren van rechte lijnen aan de randen.

Stap 3. Het onkruid aanpakken Wieden wordt beschouwd als een van de meest vervelende taken bij het tuinieren. Maar als u elke week, of zelfs elke dag een beetje tijd voorziet om het onkruid binnen de perken te houden, kan het wieden zelfs therapeutisch werken. Vergeet niet dat u de wortels veel gemakkelijker volledig uit de grond kunt trekken als u het onkruid in een vroege groeifase wiedt. Gooi geen onkruid met zaden in uw compost. Op die manier brengt u het onkruid immers zelf weer naar uw tuin. 

Stap 4. Het ontdekken van vrijwilligersplanten Vrijwilligersplanten zijn planten die in uw tuin groeien zonder dat u ze daar geplant hebt. Sommige tuiniers zien deze weerbarstige elementen graag bloeien in hun tuin en moedigen de groei van deze wilde bloemen en kruiden zelfs actief aan. Maar andere tuiniers beschouwen deze indringers als onkruid dat moet worden verwijderd. Als u ongewenste vrijwilligersplanten ontdekt in uw bloembedden, moet u bij het wieden een beetje dieper graven om alle wortels te verwijderen.

Stap 5. Overwoekerde delen aanpakken Als u een dichte overgroei of een weerbarstige haag wilt aanpakken, investeert u best in tuingereedschap dat het continue onderhoud veel aangenamer kan maken. Honda heggenscharen en bosmaaiers werden ontworpen voor intuïtief en comfortabel gebruik. Zelfs de meest onervaren tuinier zal snel vertrouwd zijn met hun werking. Vergeet niet dat er ook een draadloze optie beschikbaar is voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Stap 6. Planten kiezen Voor u uw favoriete planten en bloemen koopt, raden we aan om even aandacht te besteden aan de omgeving waarin ze zullen groeien. Krijgt uw tuin veel zon of is er veel schaduw? Heeft uw grond een lichte of een donkere kleur? Bevat de bodem veel zand of leem? Deze informatie is bijzonder nuttig. Hou er dus rekening mee voor u planten begint te kopen. Bepaalde planten groeien immers beter in bepaalde omstandigheden. Als u de omstandigheden in uw tuin niet goed kent, kijkt u misschien best even naar de tuin van uw buurman om na te gaan welke planten en bloemen het hier goed doen?

Stap 7. Kleur toevoegen Het moment waarop uw bloemen beginnen te bloeien en waarop levendige kleuren verschijnen in uw tuin bezorgt u absoluut zeker een onvergetelijke ervaring. Hou er bij het kiezen van uw planten rekening mee dat bepaalde kleuren niet bij elkaar passen of elkaar perfect aanvullen. Bij het planten merkt u misschien dat uw grond voedingsmiddelen nodig heeft. In dit geval kunt u teelaarde of een mengsel van teelaarde en compost toevoegen om de meest voedzame bodemomstandigheden te creëren.

Stap 8. Aroma toevoegen Een moestuin is ongelooflijk waardevol en veel groenten zijn gemakkelijk te kweken, zelfs als u zeer weinig ervaring hebt. U kunt ook kruiden in containers planten en smakelijke, aromatische bladeren en stengels afknippen om te gebruiken in uw recepten. Basilicum, tijm en bieslook gedijen in kleine potten en, als u weinig ruimte hebt, kunt u deze potten zelfs op een balkon of een zonnige stoep plaatsen.

Stap 9. Sproeien Tuinplanten zijn gemaakt om te overleven in de elementen van de natuur. Ze moeten alle vocht dat ze nodig hebben, uit de grond kunnen halen waarin ze leven. Als er echter weinig regen valt en de zon ononderbroken schijnt, zult u regelmatig moeten sproeien. Ga na of de grond rond uw planten niet te droog is om te weten wanneer ze meer vocht nodig hebben. Planten in potten hebben vaker vocht nodig.

Stap 10. Genieten van uw nieuwe tuin Uw tuin moet uiteindelijk een ruimte worden waarin u perfect kunt genieten. Bij het plannen van uw inrichting kunt u misschien een plaats voorzien waar u zich kunt ontspannen met vrienden, of gewoon een plaats waar u in een comfortabele zetel de resultaten van uw harde werk kunt bewonderen. Als uw planten beginnen te groeien, krijgt u een duidelijker beeld van wat geslaagd is in uw tuin. Aarzel niet om planten te verwijderen als u niet tevreden bent met het resultaat. Uw tuin is uw eigen droom en als u de basis hebt gelegd, blijven er nog oneindig veel mogelijkheden

Eerst de nodige ruimte opknappen, dan uw nieuwe zaailingen koesteren... daarna begint uw tuin snel een mooie vorm te krijgen. Samen met uw planten en bloemen groeien misschien ook uw tuinambities en uw zelfvertrouwen.

 Succes!