Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Tuinonderhoud in de winter

De hoogtijdagen van de tuin zijn uiteraard in het voorjaar en de zomer. Maar ook in de winter moet er het een en ander gebeuren om ervoor te zorgen dat de tuin er mooi bij ligt. Dit zijn onze tips voor het tuinonderhoud in de winter.

Snoeien in de winter

Niet alle bomen, struiken en planten kunnen op hetzelfde moment gesnoeid worden. De winter is het moment om de volgende soorten te snoeien:

- Bladverliezende bomen en heesters, je kunt hun vormen nu goed zien.
- Najaarsbloeiers kun je nu snoeien voor het jonge blad begint uit te lopen.


De volgende snoeiklussen moet je nu beslist niet uitvoeren:

- Heesters die na juni bloeien, snoei je pas na de vorst.
- Hagen, dit doe je in het voorjaar.

Snoeien is een flinke klus, die fysiek best zwaar kan zijn. Honda helpt je er graag bij! Bij het ontwikkelen van de gereedschappen heeft Honda gebruiksgemak vooropgesteld. De Versatool is, zoals de naam al doet vermoeden, een veelzijdig apparaat voor tuinonderhoud waarmee je verschillende tuinklussen kunt klaren. Dankzij de verschillende opzetstukken helpt dit krachtige apparaat je bijvoorbeeld met frezen, kantensnijden en trimmen, bladblazen, maar ook met snoeien! Dit handzame apparaat is makkelijk te bedienen, maar vooral heel krachtig, dankzij de sterke en toch zuinige viertakt motor! Hiermee is het snoeien van bijvoorbeeld hagen, maar ook struiken en andere planten snel gedaan.

Tuin winterklaar maken

Voor de winter zijn intrede doet, resten er nog enkele klusjes. Het is bijvoorbeeld belangrijk om kwetsbare planten en planten in potten te beschermen tegen kou. Als het mogelijk is, kun je de planten in potten bij vorst naar binnen verplaatsen. Zet ze in de schuur, garage of indien mogelijk in huis. Is dit geen optie? Bescherm de planten dan met vliesdoek of noppenfolie om vorstschade te voorkomen. Heb je een buitenkraan? Sluit deze dan af voor de vorst zijn intrede doet, anders kan er schade aan de leidingen ontstaan.

Tuingereedschap winterklaar maken

Tijdens de winter zal je tuingereedschap even niet nodig zijn. Als het gras niet groeit, hoef je immers niet te maaien. Dit is het moment bij uitstek om je gereedschap te onderhouden. Door je gereedschap regelmatig een goede onderhoudsbeurt te geven, waarborg je de kwaliteit en verleng je de levensduur. Ook je grasmaaier heeft tijdens deze periode onderhoud nodig; zo is hij in het voorjaar klaar voor gebruik als het gras weer gaat groeien.
Het onderhoud van je grasmaaier en andere tuingereedschappen kun je zelf doen. Maar je kunt hiervoor ook terecht bij een Honda dealer bij jou in de buurt. Hier kun je ook altijd advies inwinnen en vragen stellen over jouw Honda apparatuur.