Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Duurzaam tuinieren. Antwoorden op uw vragen.

Welkom bij de Honda Tuinclub.

We zoeken altijd manieren om nuttige tips te delen met mensen die even graag tuinieren als wij. Daarom krijgen we graag vragen van consumenten. Ze helpen ons om altijd de meest praktische en bruikbare informatie te delen. In deze blog beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over duurzaam tuinieren. 

Duurzaam tuinieren wordt gedefinieerd als "een tuin onderhouden zonder de natuurlijke hulpbronnen uit te putten of ecologische schade te veroorzaken". Als tuiniers bewonderen we de ongelofelijke schoonheid van de natuur rondom ons. Het spreekt dus vanzelf dat onze dagelijkse praktijken onze omgeving niet mogen beschadigen. Er zijn natuurlijk meerder manieren om ervoor te zorgen dat onze impact op de wereld wordt beperkt als we tuinieren.

Hierna geven we enkele tips om uw tuinieren duurzamer te maken. Misschien past u al enkele van deze tips toe.

Composteren & mulchen

Als we groenafval composteren en als we mulchen, recycleren we niet alleen voedselafval en gemaaid gras, maar creëren we ook organische meststof en voegen we broodnodige voedingsstoffen toe aan onze bodem.

Overschakelen op elektrisch

Door over te schakelen op elektrisch tuingereedschap en een groene energieleverancier, kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen en onze CO2-uitstoot verlagen bij het maaien van het gras of bij het snoeien van een weerbarstige haag. Er zijn hiervoor meerdere, ongelofelijk krachtige en efficiënte grasmaaiers, bosmaaiers en heggenscharen op de markt die op netstroom en draadloos werken.

Zaden bewaren

Door slim vooruit te denken en de zaden van uw uitgebloeide bloemen en gerijpte groenten op het juiste moment te verzamelen, kunt u een voorraad zaden aanleggen voor de volgende lente en uw tuin opnieuw bevolken zonder ooit boodschappen te moeten doen. De zaden van tomaten en van paprika's zijn bijzonder gemakkelijk te verzamelen en opnieuw te planten.

Bij Honda luisteren we altijd naar de vragen van onze klanten en zoeken we naar nieuwe manieren om de duurzaamheid in uw tuin een beetje minder ingewikkeld te maken. Hierna volgen onze toptips om enkele van de meest voorkomende vragen te beantwoorden:

Kan ik groen zijn en toch ongedierte bestrijden?

"Kan ik groen zijn en toch ongedierte bestrijden?"

Natuurlijk! Er wordt aangenomen dat het eventuele gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in uw tuin zeer beperkt moet zijn en gericht op een zeer specifiek doel. Er bestaan immers meerdere andere manieren om het ongedierte in uw tuin perfect te bestrijden, onder meer een goede tuinhygiëne en natuurlijke verdedigingsmiddelen.

We suggereren de volgende aanpak om de natuur zelf te gebruiken om de natuur te verdedigen.

Tuinplanten worden zeer vaak aangevallen door bladluizen, zoals zwarte boneluizen of groene perzikluizen. Deze insecten kunnen virussen verspreiden onder uw planten, hun sappen wegzuigen en hun groei verstoren. Dit is natuurlijk absoluut niet gewenst in om het even welke tuin. Maar waarom zou u meteen naar een sproeimiddel voor ongediertebestrijding grijpen? U kunt immers de hulp inroepen van roofinsecten die deze vervelende luizen graag zullen verorberen.

Bloemen met een platte kop zoals madeliefjes, dille en engelenbloemen zullen lieveheersbeestjes en zweefvliegen aantrekken in uw tuin die een perfecte verdedigingslijn vormen als de luizen plots zouden aanvallen. U kunt ook natuurlijke afschrikkingsmiddelen planten zoals insectenwerende groenten en kruiden zoals selderij, broccoli, knoflook en kruidnagel.

Hierna volgen nog enkele andere tips om het ongedierte op een natuurlijke manier te beperken:

 • Snel ingrijpen
 • Hoe sneller u reageert, hoe effectiever u het ongedierte bestrijdt. Spuit bladluizen weg zodra u ze opmerkt en pluk gewone slakken en huisjesslakken weg met uw handen. Vallen met feromoonverstuivers kunnen ook helpen om de aanwezigheid van ongedierte binnen de perken te houden.

 • Een ongediertevrije omgeving
 • Probeer ervoor te zorgen dat uw tuin geen paradijs wordt voor ongedierte. De meeste insecten houden van tuinafval en van onkruid. Dit zijn immers perfecte schuilplaatsen. Ruim uw tuin dus regelmatig op. U kunt ook strategische wapens plaatsen in uw tuin. Slakken hebben bijvoorbeeld een afkeer van gewassen, droge eierschalen of van koperen buizen.

 • Koffiepauze
 • U kunt de luizen in uw tuin ook wegjagen door ze een koffie aan te bieden! Insecten haten koffiedik. Het is zelfs een dodelijk wapen tegen mieren. Strooi dus koffiedik rond de schuilplaatsen van ongedierte.

  Als u overweegt om nog andere methoden te gebruiken om ongedierte te bestrijden, moet u er wel rekening mee houden dat bijvoorbeeld etherische oliën, zelf gebrouwen bier of zeep misschien wel efficiënte middelen zijn tegen ongedierte, maar het milieu vervuilen en ook andere nuttige soorten of insecten kunnen bedreigen.

  Kunnen regentonnen echt het verschil maken?

  "Kunnen regentonnen echt het verschil maken?" 

  Regentonnen bieden talrijke voordelen. U zult minder water gebruiken en uw waterfacturen zullen dus dalen. Maar u levert ook een bijdrage tot de vermindering van het afvalwater en uw planten en bloemen genieten van de talrijke voedingsstoffen in het regenwater.

  Leidingwater is behandeld met chemische producten en chloor. Regenwater bevat zeer veel voedingsstoffen en is veel beter voor uw tuin. En de temperatuur van uw water maakt ook een verschil. Uw planten houden van water dat dezelfde omgevingstemperatuur heeft.

  Een regenton vermindert natuurlijk de hoeveelheid leidingwater die u gebruikt. Maar ze vermindert ook de hoeveelheid regenwater in onze riolen. Er komen dus minder schadelijke stoffen zoals kunstmest en chemische producten terecht in onze waterwegen en dat is ook een positief punt.

  Kan ik grasmaaisel recycleren?

  "Kan ik grasmaaisel recycleren?" 

  Grasmaaisel bevat veel natuurlijke voedingsstoffen, onder meer stikstof, een zeer nuttig element voor de grond in uw tuin. U kunt uw maaisel recycleren door het toe te voegen aan uw compost om de kwaliteit ervan te verbeteren of door een klein deel ervan direct aan uw bloemen en groenten te geven. U kunt ook een handvol grasmaaisel mengen met grond en toevoegen aan uw bedden. Het gemulchte gras zal de temperatuur van de grond verbeteren, het ophouden van vloeistof bevorderen en het onkruid beperken.

  U kunt de lastige taak van het verzamelen van grasmaaisel voorkomen en toch het verschil maken. Als u het gras vaak maait, kunt u het maaisel laten liggen op uw gazon. Het zal tot ontbinding overgaan en uw grond op een natuurlijke manier voeden. U moet dus geen voedingsstoffen meer gebruiken voor het gazon. Om de beste resultaten te halen, moet het gras droog en redelijk kort zijn. Het maaisel kan zich dan niet ophopen en lelijke bulten vormen op uw gazon.

  Vele grasmaaiers vergemakkelijken vandaag deze taak. Ze zorgen voor een evenwichtige spreiding door het gras te mulchen tijdens het maaien voor ze het weer op het gazon strooien. Raadpleeg hier het gamma Honda grasmaaiers met mulching-functie .

  Duurzaam tuinieren betekent gewoon dat u middelen zoekt in de natuur om talrijke taken in uw tuin uit te voeren. We hopen dat onze antwoorden u helpen om alles te kunnen gebruiken dat uw mooie tuin biedt.