Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Mythes doorprikken - Het gezonde gazon

Een gezond, groen gazon levert veel fierheid en tevredenheid op, en ervaren tuiniers delen graag hun advies en begeleiding om de gazonperfectie te bereiken. Er bestaan echter evenveel mythes rond tuinieren als gefundeerde raadgevingen en een teveel aan tuiniers kan de grond bederven. We maken al meer dan veertig jaar grasmaaiers. We weten dan ook bijna alles over gras. We zullen enkele veel voorkomende mythes over gazononderhoud onderzoeken en eventueel ontkrachten, en onze eigen tips delen om uw gras gezond te houden.

Mythe een: "Hoe korter u het gras maait, hoe minder vaak u het gazon moet maaien"

ONWAAR - U denkt dat uw tuin minder werk zal vragen als u het gazon kort maait. Dat klinkt aannemelijk. Maar als u uw gras te kort maait, kan de hoeveelheid voedingsstoffen in uw gazon sterk verminderen en kan onkruid de overhand krijgen op verzwakte plekken. Dit zal u later meer werk bezorgen omdat u uw gazon weer gezond zult moeten maken. In het ideale geval is uw gras tussen 2,5 en 4 centimeter lang. Langere sprieten absorberen meer zonlicht, waardoor de wortels sterker worden en uw gras ook sterker en gezonder wordt. De beste manier om de gezondheid van uw gazon te verbeteren, is een investering in een mulchgrasmaaier die het maaisel fijn mulcht en over uw gras verspreidt waar het wordt afgebroken en de grond onder uw gazon voedt.

Mythe twee: "Sprinklers zijn kosteneffectiever dan een tuinslang"

WAAR - Het klopt dat een gezond groen gazon veel water nodig heeft, maar niet alle delen van het gazon hebben evenveel water nodig. Een tuinslang is ideaal om water op zeer specifieke plaatsen te sproeien, maar kan ook leiden tot overbewatering en tot veel verspilling. Een ingegraven sprinklersysteem is de meest kosteneffectieve en milieuvriendelijke manier om uw gras gehydrateerd te houden en om voldoende water te sproeien waar het echt nodig is. Een irrigatiesprinkler in uw gazon zorgt voor een nauwkeurige automatische besproeiing. U kunt deze optie nog efficiënter maken door een regensensor te installeren die uw sprinkler activeert wanneer er weinig neerslag valt.

HRX-grasmaaier

Mythe drie: "Grasmaaisels vormen een viltlaag."

ONWAAR - Eerst een beetje uitleg: hoe ontstaat een viltlaag? Vilt is een laag van geklonterde bladeren, dode grasstengels en samengeklitte wortels op de grond onder uw gras. Deze viltlaag verstopt de grond, verhindert de circulatie van zuurstof en vangt essentiële voedingsstoffen op. Als u merkt dat uw gras vlekkerig is en vergeelt, moet u nagaan of uw grond voldoende lucht krijgt en gedraineerd wordt. Grasmaaisel kan eigenlijk zeer nuttig zijn voor uw grond. Uw gazon moet echter de juiste hoeveelheid grasmaaisel krijgen. Het wordt dan op een natuurlijke wijze afgebroken en zal uw gras voeden en helpen groeien. Een grasmaaier met een mulchfunctie kan dit proces versnellen en is dus een interessante investering. Onze Miimo robotmaaier is uitgerust met een geïntegreerde micromulching om uw gras in zeer fijne deeltjes te snijden en met onze Honda Versamow™ technologie kunt u zelf bepalen hoeveel maaisel u mulcht en hoeveel maaisel u opvangt.

Mythe vier: het uur van de dag waarop u het gazon besproeit, speelt geen enkele rol.

ONWAAR - Het klinkt geloofwaardig. Toch is het veel beter voor de gezondheid van uw gras als u het gazon 's morgens besproeit. Op het heetst van de dag verdampt het water te snel, en 's nachts verdampt het helemaal niet en kan er schimmel ontstaan. U besproeit het gras dus best vóór 11 uur 's morgens en zeker voor de avond valt. Als dit voor u niet haalbaar is, kunt u een sproeisysteem met een timer voorzien. Dan moet u niet extra vroeg opstaan om even te sproeien.

HRN-grasmaaier

Mythe vijf: gras is gras.

ONWAAR - U bent er misschien van overtuigd dat alle gras gelijk is. Er bestaan echter verschillende soorten en ze hebben allemaal een verschillend type van zorg nodig. Tuinarchitecten kiezen een specifiek gras voor bepaalde locaties, met kortere, fijnere sprieten voor sportvelden en golfterreinen, en gras dat gemakkelijk groeit voor gloednieuwe gazons. Misschien moet u met wat vallen en opstaan achterhalen of schaduw, zon of extra water uw gazon gelukkig maakt. U kunt uw gras zelfs wat langer laten groeien om na te gaan of dit de toestand van uw gazon verbetert of het misschien wat korter maaien dan gewoonlijk. Waar u zich ook bevindt in Europa, het loont altijd de moeite om uit te vissen welk grastype het best groeit in uw tuin en welke verzorging een perfect groen en gezond gazon oplevert.

Dit is de eerste blog in een reeks waarin Honda mythes wil ontkrachten. In de volgende blogs geven we u nog meer inzichten en adviezen om u te helpen om het onderscheid te kunnen maken tussen feiten en fictie over tuinen.