Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Gazononderhoud in de winter

Hoewel het gazon in de zomer de meeste aandacht vergt, is er ook in het najaar en de winter nog genoeg te doen.  Gazononderhoud in de winter is erg belangrijk om je gazon door dit koude seizoen heen te helpen. Wij vertellen je hoe je dit doet.

Laatste maaibeurt voor de winter

In de winter rust het gazon als het ware. Het groeit dan niet meer en je zult ook niet meer hoeven maaien. Aan het eind van de herfst, vlak voor de winter begint, is het tijd voor de laatste maaibeurt. De juiste lengte om voor deze maaibeurt aan te houden is zo’n 5 centimeter. Maai je te kort, dan is je gazon kwetsbaarder tijdens de vorst. Na de laatste maaibeurt kun je ervoor kiezen het gazon nog een keer te bemesten om het een extra boost te geven voor de winter.

Het gazon en vorst

Vorst kan erg schadelijk zijn voor je gazon. De belangrijkste tip is dan ook om tijdens vorst niet op het gazon te lopen. Doe je dit wel? Dan zal het gras breken op de plekken waar je gelopen hebt en kun je mogelijk zwarte voetstappen in het gazon zien staan. Het gras zal hier later geel kleuren en mogelijk blijven dit een tijd lang lelijke plekken. Ook als het net gaat dooien, is het beter om het gras nog even niet te betreden.

Een nieuw gazon? Tijdig voorbereiden!

Wil je juist na de winter, in het voorjaar, een gazon aanleggen, dan zijn er al wat voorbereidingen die je tijdens de winter kunt treffen. Het is bijvoorbeeld slim om een bodemonderzoek te doen. Voor je het gazon aanlegt, moet je weten of je bodem de juiste zuurgraad heeft. Wanneer de bodem te zuur is, kan dit slecht zijn voor je gazon. Om de bodem minder zuur te maken, kun je deze aan het eind van de winter bekalken.
Tip: Een zure bodem kan zorgen voor mos in het gazon. Ook als je al een gazon hebt, kan het nuttig zijn om een bodemtest uit te voeren om zo mosvorming te voorkomen!

Tuingereedschap onderhouden

Omdat je gazon in de winter in rust is, zul je ook je tuingereedschap een tijdje niet nodig hebben. Dat maakt het begin van de winter een uitstekende periode om het hoognodige onderhoud aan je gereedschap te plegen. Goed onderhoud verlengt immers de levensduur van je apparaten. Het is niet moeilijk om zelf je grasmaaier te onderhouden. Maar als je graag hulp of tips ontvangt, kun je altijd een Honda dealer bij jou in de buurt raadplegen voor advies op maat.