Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

EENVOUDIGE MANIEREN WAAROP U HET MAXIMALE UIT UW HYBRIDE AUTO KUNT HALEN

Het hybride systeem in de nieuwste Honda-auto's is zo slim en efficiënt als maar mogelijk is. Maar wist u dat er manieren zijn waarop u uw rijstijl kunt veranderen om ervoor te zorgen dat u het maximale uit het alom geprezen systeem haalt?

Eenvoudige praktische stappen en een aantal gemakkelijk toe te passen rijtechnieken kunnen u helpen het volledige potentieel uit een Honda-hybride te halen. En Honda e:HEV hybride auto's bieden bestuurders een schat aan informatie over hun rijstijl, wat handig is voor diegenen die er hun zinnen op willen zetten en een soort brandstofbesparingskampioen willen worden. Zo kunt u aan de slag gaan.

Achteraanzicht van een Honda Jazz die bij een café geparkeerd staat

1. Plan uw route 

Als u het effect van de bestuurder even vergeet, kunnen de route en het tijdstip van de reis een aanzienlijke invloed hebben op het brandstofverbruik van een auto. Als u een route plant langs hoofdwegen met een wegdek van goede kwaliteit, en die route voor of na de spits neemt, kan dit helpen om het gunstigste brandstofverbruik te bereiken.

Close-up van achterband

2. Uw auto voorbereiden 

Controleer regelmatig de staat van de banden van uw Honda e:HEV-hybride. Door ze op de juiste luchtdruk af te stellen, zorgt u ervoor dat de auto zo efficiënt mogelijk over de weg rijdt. De luchtdruk wordt vermeld in de handleiding van de voertuigeigenaar of wordt op de auto weergegeven bij het bestuurdersportier of in de tankvulklep, en moet worden gecontroleerd wanneer de banden koud zijn. En probeer uw auto, indien praktisch mogelijk, niet als opslagplaats te beschouwen. Het verwijderen van alledaagse dingen zoals kinderwagens, of een imperiaal of dakkoffer wanneer u ze niet gebruikt.

Zijaanzicht van Honda Jazz geparkeerd met dame die het portier opent

3. Zorg voor voldoende tijd 

Niemand houdt ervan om dingen te overhaasten, en dat geldt ook voor autorijden. Als u voldoende tijd neemt voor uw reis, zult u zich waarschijnlijk niet haasten en zult u daarom niet zoveel brandstof verbruiken.  

Close-up van vrouw die uit een open autoraam staart

4. Ramen open of dicht?

Verhoogt het openen van de ramen de luchtweerstand en dus het verbruik van een auto? Gebaseerd op de ervaring van een toonaangevende zuinige bestuurder, is dat niet het geval. In 2015 reed Fergal McGrath een standaard Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC door alle 24 aangrenzende EU-landen en behaalde een gemiddelde van 100,3 mpg, waarmee hij een nieuw Guinness Wereldrecord vestigde. Hij reed bijna 13.400 kilometer door de EU, bij temperaturen tot 40 °C, en ontdekte dat het op een kier zetten van de ramen in plaats van de airconditioning te gebruiken de meest efficiënte techniek was. Maar we begrijpen heel goed dat u de voorkeur geeft aan klimaatgeregeld comfort!

Close-up van de Eco Drive-display

5. Drie displays die u helpen efficiënt met een Honda-hybride te rijden

Wist u dat uw Honda e:HEV-hybride drie slimme functies heeft waarmee u realtime feedback over uw rijstijl kunt krijgen?  De eerste is de boordcomputer, die het brandstofverbruik in realtime kan weergeven of het gemiddelde van elke rit kan weergeven. Deze is toegankelijk via de Driver Information Interface, die wordt bediend met twee handige knoppen op het stuur. In een Honda e:HEV-hybride is er ook het Eco Drive Display. Dit is een eenvoudige afbeelding die een pictogram van de auto in een cirkel laat zien; hoe dichter bij het midden van de cirkel u het pictogram houdt, hoe soepeler en efficiënter u rijdt. En wanneer elke rit ten einde is en u de auto uitschakelt, verschijnt er een Drive Cycle Score op het instrumentendisplay met een reeks bladpictogrammen. Wanneer er meer pictogrammen verschijnen, weet u dat u het brandstofverbruik verbetert.

Close-up van een man die achter het stuur zit

6. Rijd zo soepel mogelijk

Het geheim om zo zuinig mogelijk met een Honda e:HEV-hybride te rijden, is hetzelfde als bij elke gewone Honda: rijd vlot en accelereer langzaam. U moet soepel op het gaspedaal trappen en, als vuistregel, nooit meer dan een halve slag toepassen, met het doel om snelheid soepel en gelijkmatig op te bouwen. Gebruik de informatiedisplays (hierboven beschreven) om zo soepel mogelijk te rijden.

Close-up van de Econ-rijmodusknop

7. De ECON-rijmodus gebruiken

Een Honda e:HEV biedt drie rijmodi: Hybride, Elektrische aandrijving, Hybride aandrijving en Motoraandrijving. Het systeem schakelt automatisch tussen deze modi. De ECON-modus helpt de efficiëntie te maximaliseren. Dit maakt uw Honda e:HEV-hybride zo efficiënt mogelijk, door de manier waarop de motor op het gaspedaal reageert aan te passen en het klimaatregelsysteem te wijzigen.  

Close-up van een man die achter het stuur zit

8. Pas de deceleratiepeddelselector aan

Achter het stuur, verborgen voor het zicht van de bestuurder, bevindt zich de deceleratiepeddelselector. Met deze handige functie kan de bestuurder de snelheid van de vertraging regelen wanneer hij het gaspedaal loslaat, door het effect van regeneratief remmen aan te passen. Door de hendel terug te trekken naar de maximale stand, geniet u van een krachtige vertraging zonder dat u de remmen hoeft te gebruiken, terwijl u meer lading naar de accu van het hybride systeem stuurt.

Alleen in de CR-V Hybrid

Honda Jazz en Honda Crosstar die naast elkaar rijden

9. Open uw ogen 

Door op te letten, potentiële gevaren te zoeken en te anticiperen op de bedoelingen van andere bestuurders, zit u veiliger en efficiënter achter het stuur. Kijk vooruit, lees de weg en anticipeer zoveel mogelijk, probeer zoveel mogelijk momentum te behouden.