Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Hoe uw auto schoonmaken en ontsmetten?

Regelmatig de handen wassen en vaker schoonmaken zijn vandaag een onderdeel geworden van het nieuwe normaal. Maar hoe lang is het geleden dat u het interieur van uw auto echt grondig hebt schoongemaakt?

De kans op een Covid besmetting via een vervuild oppervlak lijkt weinig waarschijnlijk. Toch is het mogelijk. Ook andere virussen, zoals het griepvirus, worden trouwens op die manier overgedragen. Het schoonmaken van het interieur van uw auto is dus een goede voorzorgsmaatregel, vooral als hij gebruikt wordt door meerdere personen.

Maak het interieur schoon voor een andere bestuurder of passagier de auto zal gebruiken, en nadat een persoon bij wie symptomen werden vastgesteld, in de auto is geweest.

Blijf veilig door uw auto regelmatig schoon te maken en te ontsmetten.

Basisprincipes van het schoonmaken

Een ontsmettingsmiddel kan slechts zijn werk doen als het in direct contact komt met het virus. Vuil en stof kunnen dit contact verhinderen. Daarom moet u eerst alle vuil verwijderen. Veeg het stof van dashboards en deuren met een droge, schone microvezeldoek. Vergeet ook de hoeken en spleten niet. Stofzuig dan de zetels, de middenconsole en de tapijten. Verwijder de vloermatten (let op de plastic bevestigingsklemmen) om de randen schoon te maken. Handstofzuigers met batterijen of met voeding via het 12 V contact van de auto zijn handig, maar de extra kracht van een grotere stofzuiger op netvoeding biedt ook voordelen.

Wat moet u ontsmetten?

Alles wat de bestuurder of passagiers eventueel aangeraakt hebben, moet worden schoongeveegd. Daarnaast moet u ook alle plaatsen aanpakken waar hoest- en niesdruppels kunnen terechtkomen. Maak misschien beter een lijst met zaken die moeten worden schoongemaakt en volg dan systematisch alle punten om zeker niets te missen:

Parts to clean

Welke schoonmaakmiddelen gebruikt u best?

We raden aan om geen bleekmiddel of ander huishoudelijk schoonmaakmiddel te gebruiken omdat het ammoniak kan bevatten. Het zou natuurlijk alle virussen in uw auto vernietigen, maar zou waarschijnlijk ook oppervlakken beschadigen of doen verkleuren.

Een zachte zeep- en warmwateroplossing kan efficiënt zijn voor het verwijderen van vuil en het elimineren van bacteriën en virussen. Leren zetels vergen een speciale aanpak: gebruik een leerschoonmaakmiddel en behandel het leer daarna met een goed product.

Microvezeldoeken zijn zeer efficiënt voor het verwijderen van stof en vuil als ze droog of vochtig worden gebruikt. U kunt ze combineren met de meeste schoonmaakoplossingen. Was ze in een wasmachine na gebruik, maar voeg geen wasverzachter toe.

U kunt vandaag speciaal gemaakte luchtverzorgingsproducten voor uw auto kopen. Start de motor, stel de airconditioning in op circulerende lucht, druk op de knop op de spuitbus en sluit de deur tot de bus leeg is en het interieur ontsmet is. Maar om echt efficiënt te kunnen werken, moet het interieur eerst schoongemaakt zijn.

Welke methode u ook kiest, draag altijd wegwerphandschoenen en raak uw gezicht of ogen niet aan tijdens het schoonmaken. Trek uw handschoenen niet uit voor het schoonmaken afgelopen is en u alle flessen, vuile doeken enz. hebt opgeborgen. Als u een auto schoonmaakt nadat covid symptomen werden vastgesteld bij een passagier, draagt u best een masker en een veiligheidsbril. Was uw handen na het schoonmaken.

Slimme schoonmaakprofessionals

Als u een schoonmaakvloeistof gebruikt op het interieur van uw auto, moet u vermijden dat iets te nat wordt. Het speelt daarbij geen rol of u een schoonmaakoplossing of gewoon zeep en water gebruikt. Als u te veel oplossing gebruikt, zal uw interieur zeer lang moeten drogen, worden uw bedieningselementen glibberig en hebt u misschien problemen met elektronische systemen. Breng de vloeistof aan op uw schoonmaakdoek en niet direct op het interieur van uw wagen. Op die manier hebt u voldoende oplossing om de klus te klaren en komt er niet te veel product op het interieur.

Als u de binnenkant van een voorruit schoonmaakt, is het onderste deel waar de ruit tegen het dashboard komt, soms moeilijk te bereiken. Professionele autoschoonmakers gebruiken dan een trucje: draai uw rug naar het venster, plaats uw handen achter u met de palmen naar boven en druk dan uw schoonmaakdoek tegen het glas. Met deze methode bereikt u gemakkelijk de onderkant van de ruit.

Stof verwijderen uit de kleine spleten rond ventilatieopeningen en schakelaars is soms niet eenvoudig, maar ook hier bestaat een gemakkelijke oplossing. Gebruik een schone, droge verfborstel om het stof weg te vegen. Om aangekoekt vuil te verwijderen van getextureerde oppervlakken op dashboards en handgrepen, kunt u schrobben met een oude tandenborstel.

Zoek professionele hulp

Professionals zoals autoverdelers en autoverhuurbedrijven gebruiken ontsmettingsmachines die elk deel van het interieur behandelen met ozon of chemische biociden. Als u dit werk liever niet zelf aanpakt, kunt u een beroep doen op gespecialiseerde bedrijven en sommige autoverdelers die nu ontsmettingsdiensten aanbieden voor auto's.

* Deze richtlijnen zijn aanbevelingen. De resultaten kunnen afhankelijk zijn van de bestaande omstandigheden en van andere factoren.